17.3.13

Οι τράπεζες έχουν μεγάλο «άγχος» για το 10%


Μεγαλύτερο «άγχος» για τη συγκέντρωση του ελάχιστου 10% της ιδιωτικής συμμετοχής εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης έχουν οι τράπεζες, όσο η τρόικα δεν τείνει «ευήκοον ους» στα αιτήματά τους. Βέβαια, από την άλλη πλευρά μπορεί η αγωνία να επιτείνεται για την ελκυστικότητα των κριτηρίων συμμετοχής στις αυξήσεις των ιδιωτών επενδυτών, αλλά δεν θεωρείται και απειλή για τη διατήρηση του ελέγχου στις τράπεζες. Ομως, είναι σαφές ότι παρά την επίμονη προσπάθεια σύσσωμου του ελληνικού τραπεζικού κλάδου για μεγαλύτερη ευελιξία και ελκυστικότητα στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, συνδυαστικά με μία προσπάθεια ελαφριάς παράτασης του σφικτού χρονοδιαγράμματος, δεν φαίνεται χαραμάδα χαλάρωσης, τουναντίον.
Ο τρόπος αντιμετώπισης του αιτήματος της Εθνικής Τράπεζας είναι ενδεικτικός των προθέσεων των τροϊκανών για τα σαφή χρονικά όρια των αυξήσεων κεφαλαίου. Οι διαδικασίες θα πρέπει για όλους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, δηλαδή, να έχουν προηγηθεί οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις και να λάβει χώρα η κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το πέρας της οποίας θα συμπέσει με το τέλος Απριλίου. Αυτό που είχε ζητήσει η Εθνική ήταν μία χρονική παράταση ώστε να ολοκληρωθεί η νομική της συγχώνευση με τη Eurobank, κάτι που δεν έχει αποκλεισθεί ως ενδεχόμενο, δεν φαίνεται όμως και από την άλλη πλευρά πολύ πιθανό να ισχύσει.
Βέβαια αυτό δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στην Εθνική, η οποία θα αντιμετωπίσει ενιαία την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου της έστω και αν αυτή πρακτικά, για τεχνικούς λόγους, γίνει μέσα από δύο μεμονωμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (μία της Εθνικής και μία μεταγενέστερης της Eurobank, την οποία θα καλύψει η Εθνική ως πλειοψηφών μέτοχος με 85% του κεφαλαίου).

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ FAIRFAX HOLDINGS
Εν τω μεταξύ, άλλοι ξένοι φεύγουν από την αγορά (Credit Agricole, Societe Generale, Κύπρος...) και άλλοι έρχονται ως στρατηγικοί επενδυτές, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Fairfax Holdings, αν αυτό ευοδωθεί. Οι εκπρόσωποι του καναδικού αυτού fund έχουν ήδη δει με θετικό βλέμμα τη χώρα και ιδιαίτερα την Εθνική, ενώ έχουν παραστεί σε γεύμα με τη διοίκηση της Τράπεζας, μαζί με Ελληνες επιχειρηματίες και έχουν συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, σε πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα. Το σημαντικό είναι ότι η Fairfax, που χαίρει των εκτιμήσεων των διεθνών αγορών, δεν κάνει κινήσεις επιθετικές τύπου hedge fund, αλλά κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Η Fairfax Holdings αποτελείται συγκεκριμένα από τέσσερα funds και ενδιαφέρεται να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή της τάξεως του 10% στην Εθνική.
Αν αυτό γινόταν άμεσα, η Εθνική θα πήγαινε με άλλον «αέρα» στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης, καθώς με πολύ χαλαρότητα θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει ποσοστά ιδιωτικής συμμετοχής, έχοντας τον «άσο του 10% στο μανίκι της από τη Fairfax», οπότε το όποιο περιθώριο κρατικοποίησης θα ήταν πολύ πολύ μακρινό. Αν η τρόικα δεν της κάνει τελικά το χατίρι της μικρής παράτασης για μία αύξηση κεφαλαίου στην οποία λογικά θα μπορούσε να μπει η Fairfax αν κλεινόταν συμφωνία με τη σημερινή διοίκηση Αλεξ. Τουρκολιά, τότε ίσως το διεθνές fund αποκτήσει την επιδιωκόμενη συμμετοχή αφού ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο φόβος της κρατικοποίησης
«Ο φόβος και ο τρόμος» των σημερινών τραπεζών δεν είναι άλλος από την προοπτική κρατικοποίησής τους, η οποία εξακολουθεί και υπάρχει για όλη την τριετία που θα έχουν συμμέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο στην πιθανότητα που κάποια τράπεζα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τις μετοχές ή ακόμη χειρότερο - αν δεν εξασφαλίσει το 10% που απαιτείται μίνιμουμ από ιδιώτες, θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο, προβαίνοντας αφενός σε κρατικοποίηση, αφετέρου σε πώληση της τράπεζας, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά.
Θεωρητικά και πάλι, ο φόβος αυτός είναι οριακός, αφού οι συστημικές τράπεζες τις οποίες αποκλειστικά θα στηρίξει το Ταμείο έχουν ήδη «μαγειρέψει πριν... πεινάσουν». Η Alpha Bank απέφυγε την κρατικοποίησή της με το διπλό τζακ ποτ: Την είσοδο του Κατάρ ως μεγαλομετόχου της και τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα, μέσω εξαγοράς της από την Credit Agricole. Η Εμπορική, σημειωτέον, ήταν απόλυτα κεφαλαιακά ενισχυμένη από τους Γάλλους και με παρουσία ρευστότητας πριν εισέλθει στην οικογένεια της Alpha.
H Eurobank απέφυγε την κρατικοποίησή της, αφού περνάει στους κόλπους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συζητεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια με διεθνή funds για την ενίσχυση της συμμετοχής από ιδιωτικά κεφάλαια.
Η Πειραιώς, συγκεντρώνει δυνάμεις από την αγορά καθώς πέραν της Αγροτικής (η οποία «σώθηκε» περνώντας στον όμιλο Πειραιώς), απέκτησε και την κεφαλαιακή ενίσχυση του γαλλικού ομίλου Societe Generale, μέσω της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας. Ηδη, είναι προ των πυλών της ανακοίνωσης της συμφωνίας εξαγοράς της Millennium Bank, από τον πορτογαλικό όμιλο BCP, αφού προηγουμένως ο εν λόγω όμιλος εισφέρει κεφάλαια κατά τα πρότυπα των Γάλλων (της Credit και της Societe).
Σε όλο αυτό το σκηνικό συζητήθηκε η ιδέα μίας ενιαίας bad bank για τα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών, αν και δεν φαίνεται ώριμο σενάριο να λάβει «σάρκα και οστά». Αυτό που φαίνεται να έχει ουσία είναι να πουλήσουν οι κυπριακοί όμιλοι την παρουσία τους στη χώρα (τράπεζες Κύπρου, CPB και Ελληνική) σε άλλους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους (π.χ. Εθνική, Πειραιώς, Alpha). Προϋπόθεση είναι να μετατραπούν σε θυγατρικές τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και στη συνέχεια να πουληθεί το δίκτυο και το ενεργητικό τους σε άλλους ομίλους της χώρας, με αντιστάθμισμα την απόκτηση μετοχών των ίδιων των ελληνικών ομίλων που θα αγοράσουν την κυπριακή θυγατρική. Συνολικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι 25 δισ. ευρώ.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1891032&nt=103

No comments: