17.3.13

Ερωτήματα για την τραπεζική εποπτεία από ΕΚΤ

Οι νομικοί σύμβουλοι που έχουν επιφορτιστεί να συμβουλεύσουν τους γερμανούς νομοθέτες, εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την νομιμότητα του σχεδίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει εξουσίες τραπεζικής εποπτείας το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ανάλυση των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στην Κάτω Βουλή, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές συνθήκες δείχνουν ότι «δεν υπάρχει επαρκής νομική βάση» για να αναλάβει η ΕΚΤ αυτόν τον νέο ρόλο.

Μια κίνηση από την πλευρά των πολιτικών ηγετών να κεντρικοποιήσουν την τραπεζική εποπτεία υπό την ΕΚΤ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης, η οποία στόχο έχει να ενισχύσει τους δανειστές έναντι μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

Όμως από καιρό εκφράζονται ανησυχίες στη Γερμανία αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων για τον ρόλο της ΕΚΤ τόσο ως επόπτη όσο και ως φύλακα της νομισματικής πολιτικής.

Η ανάλυση δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του γερμανικού κοινοβουλίου, ενώ το κοινοβούλιο δεν ήταν διαθέσιμο για σχολιασμό.

Οι συνθήκες της ΕΕ δηλώνουν πως ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ένα σταθερό νόμισμα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπορεί να αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας, γράφει η Der Spiegel.

Όμως τα σχέδια της ΕΕ υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει μια «γενική μεταφορά» των καθηκόντων τραπεζικής εποπτείας στην ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το περιοδικό, επικαλούμενο την ανάλυση. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764287/ArticleNewsWorld.aspx

______________________________________________

που να τρέχεις να αλλάζεις τις συνθήκες...
ας γίνονται όλα ..δημοκρατικά


No comments: