16.3.13

Στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Κύπρου και Λαϊκή Ελλάδος με συνοπτικές διαδικασίες - Δημιουργείται ο 4ο πυλώνας στο banking

Στο good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καταλήγουν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα δημιουργώντας τον 4ο πυλώνα στο banking με στόχο να αποτραπεί η κατάρρευση και να διευκολυνθεί η Κύπρος που βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Το ΤΧΣ θα προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως δημοσίευμα του www.bankingnews.gr το οποίο την Παρασκευή 15 Μαρτίου αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί ο 4ος πυλώνας στο ελληνικό banking με το ΤΤ να απορροφά τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται και δεν θα τους επιβληθεί ο έκτακτος φόρος επί των καταθέσεων με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι όσοι καταθέτες είχαν λογαρισμό στην Κύπρου ή Λαική Ελλάδος ή πρόσφατα μετάφεραν τα χρήματα τους από Κύπρο στην Ελλάδα, δεν θα τους επιβληθεί φόρος επί των καταθέσεων μεταξύ 6,75% για ποσά έως 100 χιλιάδες ευρώ και έως 9,9% για ποσά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ διερεύνησε το ενδιαφέρον των υπολοίπων συστημικών τραπεζών και καμία εκ των 3 μεγάλων τραπεζών δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη λύση από το να περάσουν στον έλεγχο του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όλες οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Το ΤΧΣ άμεσα θα προβεί σε ανακοινώσεις και με βάση τους σχεδιασμούς οι δραστηριότητες που θα ενταχθούν στο ΤΤ των κυπριακών τραπεζών δεν θα χρειαστούν funding gap καθώς καλύπτεται από την συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.
Το βάρος θα το πάρει η Κύπρος λόγω της Pimco.
Ωστόσο η Ελλάδα βοηθάει την Κύπρο εισφέροντας μέσω του ΤΧΣ 500 εκατ ευρώ σε σύνολο 1 δις ευρώ που θα χρειαστεί το good TT για να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο μετά την εξαγορά των 2 δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών.
Συγκεκριμένα το ΤΧΣ στην Ελλάδα θα εισφέρει 500 εκατ και τα άλλα 500 εκατ το κυπριακό κράτος.

Οι λύσεις που εξετάστηκαν και απερρίφθησαν πλην του ΤΤ που τελικώς εγκρίθηκε
Οι 2 μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα Κύπρου και Λαϊκή ή Cyprus Popular Bank διαθέτουν 24 δις ευρώ ενεργητικό, 12,5 δις ευρώ καταθέσεις και 19,2 δις ευρώ δάνεια.
Το θετικότερο όλων όμως είναι ότι διαθέτουν προ ανακεφαλαιοποίησης θετική καθαρή θέση.
Χρειάζονται κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθούν περίπου 2 δις ευρώ και κατά ορισμένες πηγές η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να τα καταβάλλει το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Θα δοθεί πρόσθετο δάνειο στην Ελλάδα 2 με 2,5 δις ευρώ άρα στο ΤΧΣ για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιήσει το νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση των 2 κυπριακών τραπεζών.
Η λύση αυτή δεν προχώρησε.
Ωστόσο τέθηκαν πολλά ερωτήματα
1)Γιατί χρειάζεται να συγχωνευθούν – ομογενοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και δεν μπορούν να πωληθούν ξεχωριστά;
2)Αν συγχωνευθούν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα γιατί δεν συγχωνεύονται και οι Κύπρου και Λαϊκή στην Κύπρο;
3) Ποιες ελληνικές τράπεζες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον;
4)Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν 4ο πυλώνα συγχωνεύοντας το ΤΤ με Κύπρου και Λαική;

Απαντήσεις
1)Χρειάζεται να συγχωνευθούν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς έτσι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια κρίσιμα μάζα και να δελεάσουν τους υποψηφίους αγοραστές.
Ωστόσο ως ιδέα μπορεί να φαίνεται καλή αλλά η συγχώνευση δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές τράπεζες με διαφορετικά συστήματα.
Ως εκ τούτου με βάση το ενδιαφέρον θα διαπιστωθεί αν πωληθούν συγχωνευόμενες ή ξεχωριστά οι κυπριακές τράπεζες.
2) Αν συγχωνευθούν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα γιατί δεν συγχωνεύονται και οι Κύπρου και Λαϊκή στην Κύπρο; Πολύ εύλογο το ερώτημα. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται απίθανο.
3)Το νέο σχήμα αν τελικώς προχωρήσει η λύση της ομογενοποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν όλοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Π.χ. η Εθνική δεν μπορεί να υλοποιήσει άλλο deal αν δεν οριστικοποιηθεί η συγχώνευση με την Eurobank.
Η Alpha bank γιατί να θέλει να αποκτήσει ένα σχήμα όπου το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 2 δις ευρώ άρα τα 4,5 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης της θα καταλήξουν 6,5 δις ευρώ;
Ακόμη και ξεχωριστά η Alpha bank δεν έχει συμφέρον γιατί θα προστεθούν κεφάλαια του ΤΧΣ και θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.
Κατ΄ ουσία δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον αναφέραμε χαρακτηριστικά στις 15 Μαρτίου από ελληνικές τράπεζες.
4) ΤΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στην διαδικασία συγχωνεύοντας το με το νέο κυπριακό σχήμα και δημιουργώντας ένα νέο τον 4ο πυλώνα στο banking.
Ωστόσο αυτό αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική απόφαση και μόνο.
Η πολιτική απόφαση λήφθηκε και αυτή είναι η λύση για τις κυπριακές τράπεζες.

Η παρουσία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος

Δάνεια 9,4 δισ ευρώ
Καταθέσεις 6,5 δισ ευρώ
Κεφάλαια ομίλου 2,2 δισ ευρώ
Ζημίες 9μηνο 2012 288 εκατ

Λαϊκή τράπεζα Ελλάδος

Ενεργητικό 12 δισ ευρώ
Δάνεια 9,8 δισ ευρώ
Καταθέσεις 6 δισ ευρώ
Κεφάλαια ομίλου 966 εκατ ευρώ
Καταστήματα 141
Έσοδα 9μηνο 2012 67 εκατ
Ζημίες 9μηνο 2012 1,09 δισ

Πέτρος Λεωτσάκος

No comments: