16.3.13

Λεπτές ισορροπίες για τη διατήρηση του ειδικού φόρου στα ακίνητα

Το «σκόπελο» του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται πλέον να ξεπεράσει η κυβέρνηση για τη διατήρηση του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ύστερα και από τη χθεσινή επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ότι για τη χρήση του 2013 το τέλος θα καταβληθεί μειωμένο από τους ιδιοκτήτες και ο νέος ενιαίος φόρος θα εφαρμοστεί αργότερα, ίσως από το 2014.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε αμέσως δεκτή τη σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, όπως επεσήμανε η «Ν» (φ. 15.3.2013, σελ.1), πρότεινε να μην καταργηθεί το τέλος φέτος και να συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι το «χαράτσι» θα πρέπει να γίνει πιο «ήπιο» ώστε να καμφθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις από τους εταίρους της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή τους.
«Πράσινο φως»
Ωστόσο η κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει λάβει υπόψη της ότι για να διατηρηθεί το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) θα χρειαστεί το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ναι μεν έχει κρίνει το «χαράτσι» Συνταγματικό, καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο, αφού η επιβολή του προβλέπεται για δύο χρόνια και όχι πάγια, όμως έχει καταστήσει σαφές ότι σε «περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για περαιτέρω ή μόνιμη επιβολή του η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρεατείας θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα».
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αναζητήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες να λύσει μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση: το τέλος να είναι χαμηλότερο για αρκετούς ιδιοκτήτες, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινωνία, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και το ποσό που θα εισπραχθεί να καλύπτει τους στόχους και να αφήνει ικανοποιημένη την τρόικα.
Οι πιέσεις, πάντως, της τρόικας για μετάθεση εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου και επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 για «σίγουρα» έσοδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα εισπραχθούν εγκαίρως μέσα από το μηχανισμό της ΔΕΗ τον οποίο εμπιστεύονται και όχι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έφεραν το αποτέλεσμα που επιβεβαιώθηκε και από τον πρωθυπουργ, Αντώνη Σαμαρά, χθες στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι τόσο ότι φέτος θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, όσο το ότι το συνολικό ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης θα είναι μικρότερο.
Ενιαίος από το 2014

 
Το ειδικό τέλος προσδιορίζεται από την επιφάνεια των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, την τιμή ζώνης, το συντελεστή παλαιότητας, όπως αυτά είχαν την 17.9.2011. Ολα τα στοιχεία πολλαπλασιάζονται επί το συντελεστή του ειδικού «τέλους», βάσει κλίμακας.

Σημείωσε, επίσης, ότι από 1/1/2014 θα υπάρχει ενιαίος φόρος για τα ακίνητα.
Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, άνοιξε το «δρόμο» για μείωση της επιβάρυνσης από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, αφού όπως τόνισε αναζητούνται τρόποι ώστε οι κάτοχοι των ακινήτων να πληρώσουν λιγότερα φέτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όπως ανέφεραν κορυφαία στελέχη του υπουργείου, υπάρχουν δυο τρόποι:
* ο πρώτος να μειωθούν οι ισχύοντες συντελεστές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα θεσπιστεί φέτος ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων που θα αρχίσει να εισπράττεται από το Σεπτέμβριο.
Και αυτό γιατί εάν μειωθούν οι εν λόγω συντελεστές τότε τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα είναι χαμηλότερα των αναμενομένων, ως εκ τούτου θα πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες από την ταυτόχρονη επιβολή του νέου ενιαίου φόρου, που θα είναι «ηπιότερος» μειώνοντας τη συνολική επιβάρυνση των ιδιοκτητών για φέτος.
* ο δεύτερος είναι να «προγραμματιστεί» να εισπραχθούν για φέτος οι δύο, από τις πέντε, δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ, γεγονός που μεταφράζεται σε ποσό ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος, εντός του έτους, προκειμένου να επισπευστεί η είσπραξη επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.
Με το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα είναι χαμηλότερη αφού θα πληρώσουν δύο δόσεις «αυξημένου» ΕΕΤΗΔΕ και μια ή δύο δόσεις του ενιαίου φόρου ο οποίος, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, θα είναι αισθητά χαμηλότερος.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/627839

No comments: