24.3.13

O’Neill: Η Κύπρος είναι ευκαιρία για... άλλους

H Kύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο εξαιρετικά κρίσιμων εξελίξεων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας και την πορεία της οικονομικής κρίσης, εκτιμά ο Jim O’Neill της Goldman Sachs.

Αναλυτικά ο κ. O’ Neill υποστηρίζει ότι η Κύπρος παρά το μικρό μέγεθος της – μια οικονομία μόλις 22 δισ. δολάρια – θα επηρεάσει τις εξελίξεις σε τέσσερα σημαντικά στρατηγικά ζητήματα.

Πρώτον, δείχνει ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι μια ένωση κρατών που δεν έχουν κοινά συμφέροντα.  
Δεύτερον, στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τα σώματα της ΕΕ αλλά από τους πολιτικούς των κρατών μελών, βασική έγνοια των οποίων είναι το εγχώριο πολιτικό κόστος. Οι εξελίξεις στην Κύπρο, σημειώνει ο κ. O’Neill, επαναφέρουν το ερώτημα για το αν μπορεί να επιβιώσει η ευρωζώνη με το υπάρχον σύστημα λειτουργίας.
Τρίτον, η Κύπρος έχει προκαλέσει μια μεγάλη στρατηγική πρόκληση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γερμανία. 
Τέταρτον, η κυπριακή κρίση αποτελεί άλλο ένα τεστ για το κατά πόσον η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να βγουν όλοι κερδισμένοι.

Η ευκαιρία της Ρωσίας
Η Ρωσία αποτιμάται με μεγάλο discount έναντι των υπόλοιπων BRIC’s, λόγω της γενικότερης αρνητικής εικόνας για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. O’Neill αναζητά μια ευκαιρία για να ανατρέψει αυτή την καθιερωμένη αντίληψη.

Η μικρή οικονομία της Κύπρου έχει τράπεζες με πολλές αποταμιεύσεις Ρώσων εκατομμυριούχων και “δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυία για να καταλάβει ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία” για να εξυπηρετήσει η Ρωσία τα συμφέροντα της επαναπατρίζοντας κεφάλαια, αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, υπογραμμίζει ο κ. O’ Neill.


H Γερμανία και η ΕΕ
Παράλληλα, ο κ. O’Neill υποστηρίζει ότι η κρίση της Κύπρου δεν αποτελεί ευκαιρία μόνο για τη Ρωσία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, αλλά και για τις χώρες κλειδιά της ΕΕ όπως η Γερμανία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

“Θα ηγηθεί η ΕΕ την Ευρώπη ή απλά θα ακολουθεί τα γεγονότα, ιδίως τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε χώρες «κλειδιά» ; Και θα κοιτάξουν η ΕΕ και οι χώρες «κλειδιά» στο μέλλον και προς τα έξω ή στο παρελθόν και προς τα μέσα ; Δεν είναι αυτή μια ευκαιρία για την ΕΕ να προσπαθήσει να βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία ;” διερωτάται ο κ. O’Neill.


Υπάρχει ζωή και μετά την Κύπρο Η ψύχραιμη αντίδραση των αγορών στην κυπριακή κρίση, αντανακλά σύμφωνα με τον κ. O’Neill το γεγονός ότι εκτός από την Ευρώπη τα νέα για την παγκόσμια οικονομία συνέχισαν να βελτιώνονται και αυτή την εβδομάδα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

1.Μια καλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο στο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Philly Fed του Μαρτίου.
2. Αύξηση στις εξαγωγές της Κορέας.
3.Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο στον PMI της Κίνας.
4. Η έρευνα επιχειρηματικού κλίματος στην Ιαπωνία. 

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/765743/Article.aspx

No comments: