10.9.13

Πού πήγαν τα λεφτά;


Εάν δει κανείς τι προσπάθειες έχει καταβάλλει η ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες για την Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να μας προσάψει ότι υπήρξαμε φειδωλοί απέναντί της, έτσι δεν είναι; 
Το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ισοδυναμούσε με το 2% του ΑΕΠ εκείνης της εποχής και μάλιστα η βοήθεια εκείνη δόθηκε άπαξ. Εμείς εδώ και αρκετές δεκαετίες δίνουμε στην Ελλάδα το 2-3% του ΑΕΠ της, μεταξύ άλλων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. 
Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν είναι αυτή μια ενδιαφέρουσα ερώτηση; 
Ο κύριος υπαίτιος για το ελληνικό δράμα είναι η ίδια η πολιτική ελίτ της χώρας. Το μέγεθος της κακοδιαχείρισης αυτής της χώρας υπήρξε πράγματι εντυπωσιακό. Μπορούμε άραγε να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα απ’ όσα έχουμε κάνει; 
Και το 2014 θα χρειαστεί να δοθεί επιπρόσθετη βοήθεια. Σε εποχές όμως κρίσης υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη που θέλουν να επιδείξουν άλλες χώρες

Το σημαντικό είναι να υπάρξει μια νέα οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μεγαλώσει η πολιτική προθυμία ώστε να γίνει αυτό το βήμα το 2014. 
Αλλά πρώτα θέλουμε να δούμε εάν έχουμε φτάσει κάπου με τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει

από συνέντευξή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Κάρελ ντε Γκούχτ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα De Standaard

Τι ακριβώς έκανε η πολιτική ελίτ όταν συνειδητοποίησε το "Game Over!" των Ευρωπαίων;
Κατάφερε να θέσει την Ελλάδα υπό στενό, διεθνή, κρατικό και ιδιωτικό, έλεγχο, κρατώντας για τον εαυτό της μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Το "εθνικό" σχέδιο έχει πάρει τη μορφή δεσμευτικών μνημονίων υποχρεωτικών παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής, βασισμένο στα πλαίσια που είτε ήδη έχουν νομοθετήσει οι εταίροι ή άλλες προηγμένες χώρες είτε επιδιώκει η ΕΕ. Ταυτόχρονα, διεθνείς οίκοι του ιδιωτικού τομέα είναι συμβαλλόμενοι παρατηρητές και αξιολογητές των παρεμβάσεων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κρατήσει για πάρτη του κυρίως την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. 

Τι μπορεί να αλλάξει;
Σύμφωνα με το συμπέρασμα του Carlo M. Cipolla για όλες τις κοινωνίες σε παρακμή, το εκλεκτορικό σώμα θα πρέπει να μεταλλαχθεί από την "ανημποριά" του μπας και καταφέρει να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των "κακοποιών" της πολιτικής ελίτ.


1 comment:

Anonymous said...

Ντερ Στάνταρντ: Στα 200 δισ. ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Σε περίπου 200 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ» επικαλούμενη ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Άρτε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, πως γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος με πολλά δισ. δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες και με τον τρόπο αυτό η Γαλλία χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναφορές γίνονται στις υπεράκτιες εταιρείες, για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτήριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν τη δική τους «φορολογική όαση», σε ένα κτήριο είναι καταχωρισμένες περίπου 285.000 εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν μυστικοί.

Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/697542