24.2.14

νέα Δευτέρας

Παρέμβαση Προβόπουλου για πολιτική “εκεχειρία”
Να δώσουν τέλος στο κλίμα πόλωσης και να εστιάσουν στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. το Γενάρη - Χειρότερα τα έσοδα, καλύτερα οι δαπάνες

Alpha Finance: Ποιες μετοχές θα «τρέξουν»
Την αύξηση των κερδών των ελληνικών εταιριών κατά 28% ετησίως έως το 2017 προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της για την αγορά, στην οποία αναμένει περιθώριο ανόδου 9-19%.
Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στον Γ.Δ., εκτός των τραπεζών, έχουν σημειώσει μέση ετήσια μείωση των κερδών τους 19% την περίοδο 2008-2013.
Όμως τώρα αντεπιτίθενται, απομοχλεύοντας τους ισολογισμούς τους και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη. Καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες θα βελτιώνονται, η λειτουργική μόχλευση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών σε ποσοστό 28% έως το 2017.

 Συμφωνία ΤτΕ – ΕΚΤ για τα stress tests
 Δεν βγαίνουν πάνω από 6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες. Πρόκριμα οι ελληνικές τράπεζες για το πανευρωπαϊκό stress test. Η διαφωνία του ΔΝΤ και οι ακραίες εκτιμήσεις για ανάγκες 20 δισ. ευρώ.


Στα €15.000 και επίσημα το όριο για τήρηση βιβλίων από αγρότες


Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 - 15:32

Απόφαση με την οποία υλοποιείται μια ακόμα βελτίωση από αυτές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, προέβη το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο ΓΓΔΕ κ. Χ. Θεοχάρης, το όριο ακαθάριστων εσόδων πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων για τους αγρότες αυξήθηκε στις 15.000 ευρώ από τις 10.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Όσον αφορά το όριο επιδοτήσεων παραμένει έως τις 5.000.

 http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1964415

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την κυπριακή Βουλή

Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε σήμερα η Βουλή, γύρω από την οποία εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια. Γύρω στις 10:00, διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της ΑΗΚ προκάλεσαν ζημιά στη γεννήτρια του κτηρίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο να εγκλωβιστούν εντός του κτηρίου, αφού οι ηλεκτρικές πόρτες κλείδωσαν αυτόματα.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η ηλεκτροδότηση επανήλθε μια ώρα αργότερα, και την ίδια ώρα επανάρχισε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία είχε διακοπεί πριν καλά καλά αρχίσει στις 9 το πρωί. Παρών στην συνεδρία είναι ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για την Νομική Υπηρεσία υπάρχει εκπρόσωπος, αντί ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί. Η συνεδρία σταμάτησε λίγο πριν από τη μια το μεσημέρι και θα συνεχιστεί αύριο, με τους απεργούς να προειδοποιούν από την πλευρά τους ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι.

Εντός του κτηρίου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και όσοι ώρα συνεδρίαζε η Επιτροπή, βρίσκονταν άνδρες της ΜΜΑΔ με πλήρη εξάρτηση, προκειμένου να προστατεύσουν βουλευτές και προσωπικό από τυχόν είσοδο των εκνευρισμένων διαδηλωτών.

Με πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπάθησαν νωρίτερα να εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Από αύριο οι διακοπές ρεύματος

Ανάγκη για εκ περιτροπής διακοπές  του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι θα προκύψει αύριο λόγω των μέτρων των εργαζομένων στην ΑΗΚ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Χρίστος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η προσπάθεια και ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, εξήγησε ότι σε συνεννόηση με την Αρχή Ηλεκτρισμού, θα καταρτισθεί πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών, το οποίο θα δημοσιοποιήσει στους καταναλωτές η ΑΗΚ.

Για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού.

Στην κόψη του ξυραφιού η Βουλή

Τα κόμματα αναζητούν φόρμουλα μέσω τροπολογιών για διασφάλιση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Χωρίς το δικαίωμα της Βουλής να έχει λόγο, το νομοσχέδιο ενδέχεται να απορριφθεί με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην πληροί την προϋπόθεση για τη λήψη της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκριθεί από την ολομέλεια πριν από τις 5 Μαρτίου, ενώ στις 10 υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Έχει ενδιαφέρον τι αναφέρει η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς θα κριθούν οι εξελίξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και θα εξεταστούν με ποιο τρόπο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Πως "μετρούν" οι  ευρωεκλογές για την τρόικα  

Τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί από σήμερα η τρόικα όσον αφορά την ασφυκτική πίεση που θα ασκήσει για δημοσιονομικά μέτρα έχουν λίγο - πολύ αποφασισθεί στο τελευταίο Eurogroup και τα γνωρίζει ο κ. Στρουρνάρας.

Περιλαμβάνουν επιπλέον μέτρα της τάξης του 1 - 1,2 δισ. ευρώ, αλλά η εφαρμογή τους αφορά το δεύτερο –δηλαδή το μετεκλογικό– εξάμηνο του 2014 και αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 και του 2015. Στην «φόρμουλα» αυτή φαίνεται –σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές– να έχει συμφωνήσει  σιωπηρά και το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται το πρώτο σκέλος της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012. Η συμβιβαστική αυτή συμφωνία δεν περιλαμβάνει τα περιβόητα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έτσι κι αλλιώς θα δρομολογηθούν από τώρα και θα εφαρμοσθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος τους πάντως θα έχει αρχίσει να υλοποιείται πριν «ωριμάσει» η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα του 1 – 1,2 δισ. ευρώ θα αποφασισθούν –και θα αφορούν την κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας που προκύπτει κυρίως στο σκέλος των δαπανών και κατά δεύτερο από το σκέλος των φορο-εσόδων– από τώρα, αλλά η εφαρμογή τους θα ενσωματώνει αφενός την ελαστικότητα του χρόνου και αφετέρου την ενδεχόμενη μερική  κάλυψή τους από μία βελτιωμένη πέραν των προβλέψεων της τρόικα πορεία του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα από πλευράς κυβέρνησης έχει προωθηθεί ένα σενάριο το οποίο προβλέπει απότομη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας από τις αρχές του καλοκαιριού για τρείς βασικούς λόγους: τουριστική αγορά, ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος και μεγάλη βελτίωση του κλίματος στο επίπεδο του κρατικού/τραπεζικού και ιδιωτικού  δανεισμού.

Το δεύτερο σκέλος που αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, δηλαδή την προαποφασισμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στην κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους κυρίως έναντι του ΔΝΤ (τα δάνειά του λήγουν την άνοιξη του 2016), έτσι κι αλλιώς θα δρομολογηθεί μετά την 23η Απριλίου (ανακοίνωση πρωτογενούς πλεονάσματος) και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο σε συνδυασμό με τον νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του χρέους (χωρίς «κούρεμα»).

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ εκτιμάται ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που θα έχει στην διαδικασία αυτή θα είναι η «βιασύνη» των αγορών να προεξοφλήσουν κέρδη από την εν λόγω εξέλιξη. Και στη λογική αυτή έχει διαμορφωθεί ο σχετικός σχεδιασμός από τον ΟΔΔΗΧ, με περισσότερα του ενός εναλλακτικά σενάρια τα οποία χρονικά μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και στο μεσοδιάστημα από την εκταμίευση των δόσεων μέχρι και τις εκλογές...

Το αδύνατο σημείο αυτού του σχεδιασμού είναι ότι το πλεονέκτημα αυτό είναι έτοιμοι να το εκμεταλλευτούν και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων) με αποτέλεσμα  να δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός ο οποίος μπορεί να καταλήξει να βλάψει όλες τις πλευρές μαζί... Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί αλλά γίνονται προσπάθειες για μία διακριτική διαχείριση του ποιος και πότε θα βγει πρώτος στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup του Μαρτίου έχει ήδη στην... ατζέντα του την συζήτηση για την σταδιακή εκταμίευση των δόσεων και ο EFSF ετοιμάζεται στη λογική αυτή για τις μεταβιβάσεις των κεφαλαίων σε προκαθορισμένες ημερομηνίες...







Πηγή:www.capital.gr

No comments: