17.5.12

Γαλλία: Λ.Φαμπιούς στο ΥΠΕΞ, Πιερ Μοσκοβισί στο Οικονομικών

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας όπου συμμετέχουν 17 άνδρες και 17 γυναίκες ως υπουργοί και υφυπουργοί.
Ο Πιερ Μοσκοβισί ορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, από τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γάλλου προέδρου Πιερ Ρενέ Λεμά.
Στο υπουργείο Εργασίας τοποθετήθηκε ο Μισέλ Σαπέν ενώ υπουργός Εσωτερικών είναι ο Μανουέλ Βαλς. O Φρανσουά Ολάντ όρισε υπουργό Αμυνας τον Ζαν-Ιβ Ντριάν ενώ ο Αρνό Μοντεμπούρ τοποθετήθηκε στο υπουργείο της Βιομηχανίας.
Η Κριστιάν Τομπιρά αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η στενή συνεργάτης του Ολάντ, η Μαριζόλ Τουρέν, αναλαμβάνει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.
Υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών και εκπρόσωπος της κυβέρνησης διορίστηκε η 34χρονη Γαλλο-Μαροκινή Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.
Η Ορελί Φιλιπετί ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και η ηγέτης των Πρασίνων Σεσίλ Ντιφλό το υπουργείο Στέγασης.
Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε το πρωί ο Ζαν-Μαρκ Ερό μετά από σύντομη τελετή μεταβίβασης της εξουσίας από τον προκάτοχό του, Φρανσουά Φιγιόν.
Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία μισής ώρας πριν ο Φιγιόν, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης στα πέντε χρόνια της θητείας του Νικολά Σαρκοζί, και η σύζυγός του αναχωρήσουν από το πρωθυπουργικό Μέγαρο Ματινιόν.
Ο Ερό ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη συνεδρίασή του.
«Το ουσιώδες, και γι' αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο, είναι να στρωθούμε πολύ γρήγορα στη δουλειά στην υπηρεσία των Γάλλων για να επιτύχουμε μαζί, μαζί τους, την ανόρθωση της Γαλλίας με δικαιοσύνη», υπογράμμισε.
Ο Ερό έκανε τη δήλωση αυτή στο κατώφλι του Μεγάρου Ματινιόν περίπου μία ώρα μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και την αναχώρηση του προκατόχου του, του Φρανσουά Φιγιόν.
«Φεύγω αμέσως για το Μέγαρο των Ηλυσίων για να παρουσιάσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις πρώτες προτάσεις» για τη σύνθεση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Ερό στην πρώτη σύντομη ομιλία του ως πρωθυπουργού, εκφράζοντας «τη συγκίνηση και την υπερηφάνειά» του μετά την ανακοίνωση του διορισμού του χθες το απόγευμα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2179487

_________________________________

ο Φαμπιούς είχε τρέξει εκστρατεία ενάντια στην ΕΕ το 2005!

 

No comments: