16.1.15

η παγίδα στο μικρό και η λύση της (upd)

Η κυβέρνηση Σαμαρά άντεξε μέχρι τη ψηφοφορία για το γάλα (Μάρτιος 2014). Κανονικά έπρεπε να κάνει τριπλές εκλογές τον Μάϊο. Προφανώς οι ξένοι/Γερμανοί δεν συμφώνησαν.
Οι μονομερείς(!) ενέργειες του φθινοπώρου (πχ 100 δόσεις) προσπάθησαν να αλλάξουν το κλίμα του ΕΝΦΙΑ.
Η (αποτυχημένη) επιλογή Δήμα ήθελε να μεταβιβάσει τη καυτή πατάτα σε άλλους. Οι εκλογές τώρα δεν θα ήταν ευθύνη της κυβέρνησης! Και μια καλή παγίδα έχει στηθεί για το μικρό Αλέξη.

Η παγίδα είναι το δαιδαλώδες σύστημα που έχει στηθεί.
Το "μνημόνιο" δεν καταργείται "με ένα άρθρο" αλλά με μερικές χιλιάδες... Οι υποχρεώσεις της χώρας και του κάθε οργανισμού είναι επίσης μερικές χιλιάδες αποφάσεις....
Σκεφτείτε μόνο τα βασικά σε μια περίπτωση αυτοδυναμίας (σήμερα πιθανότητα 35%).
Ο Αλέξης, ως νέος πρωθυπουργός, πρέπει να φτιάξει υπουργικό συμβούλιο, να βρει πρόεδρο της Βουλής, να διαλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στη συνέχεια έχει μια προθεσμία μερικών εβδομάδων μέχρι το "τέλος του μνημονίου" στο τέλος Φεβρουαρίου. Με επιλογές τη παράταση και ζήτηση για νέα δάνεια.
Πόσες κυβερνήσεις είχαν τόσα πολλά μαζεμένα αμέσως μόλις ανέλαβαν; (1)

Πόσο χρόνο θα έχει ο Αλέξης και η παρέα του να ασχοληθούν με όσα έχουν εξαγγείλει; (2)
Πόσο γρήγορα θα έρθουν στη βουλή;
1) 13η σύνταξη
2) κατώτατος €750
3) αποκατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης
4) ρυθμίσεις δανείων / οφειλών δημοσίου / οφειλών ασφαλιστικών ταμείων
5) αλλαγή ΕΝΦΙΑ σε περιουσιολόγιο και έλεγχος μέσω ΣΔΟΕ
(ας μη σημειωθεί η διαφθορά καθώς εκεί απαιτείται πολύς χρόνος)

Στο καζάνι βάλτε και τα όσα "μαθαίνουμε" (ξανά) τις τελευταίες μέρες και ώρες. Οι "αγορές" ξεπουλάνε (ξανά) τα ελληνικά assets. Τα δημόσια έσοδα πάνε (ξανά) πολύ χειρότερα του αναμενομένου. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν (ξανά) προβλήματα ρευστότητας. Από το Μάρτη οι αποπληρωμές δανείων θα είναι (ξανά) πιεστικές έως τον Σεπτέμβρη (3). Η ΕΚΤ προβληματίζεται (ξανά) με τα ελληνικά ομόλογα. (ξανά) Τα ίδια και τα ίδια (ξανά).

Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένη παγίδα: η καθημερινότητα, η άμεση και πιεστική προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων που ανακύπτουν συνέχεια, η αναγκαστική συνέχιση ίδιων πολιτικών καθώς σε πάμπολλα χωρεί μόνο μία προσέγγιση.

Αυτό το πλαίσιο (1)-(2)-(3), τα λεφτά μου ότι ήταν δουλειά του Μπένυ.
Συνάμα όμως, αποτελεί και την ευκαιρία του Αλέξη. Να δείξει τι κουβαλάει μέσα του, από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος. Και πόσο πραγματικά έχει σκεφτεί το δενδροδιάγραμμα επιλογών του.
[σημειώνεται ότι το δενδροδιάγραμμα του Αλέξη μπορεί να έχει απλωθεί μπροστά του, όμως ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των εκλογών θα μπορεί να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, πχ 2ες εκλογές]

Αν τα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία α) με την κοινωνία (εκλογές) β) το κόμμα του (επιλογές άσκησης πολιτικής) γ) τους ευρωπαίους (reforms for new debt/debt cuts) μέχρι το τέλος της Άνοιξης 2015 θα έχει δυνατότητες να γίνει η επόμενη κυβέρνηση από τον Καραμανλή που θα κερδίσει δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά αυτό είναι δύσκολο διότι θα πρέπει να έρθει σε μια πολύ καλή συμφωνία με τους Γερμανούς της Μέρκελ, τους μόνους που κυβερνούν αδιάκοπα όταν όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες αλλάζουν.


No comments: