23.1.15

Καλημέρα 23η του Γενάρη

Είμαστε βέβαιοι για την ιστορικότητα των ημερών και των μηνών.

Ήταν προφανή τα αδιέξοδα των ακολουθούμενων πολιτικών.
Ο Ντράγκι έβγαλε ξανά την Ευρώπη από το αδιέξοδο.
Ο Αλέξης είναι έτοιμος να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο.
Και οι δύο έχουν πειστικά επιχειρήματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ συναίνεσε στην απόφαση του Μάριο.
Οι αποφάσεις του Μάριο άρεσαν στον Αλέξη.
Αναμένουμε η Άνγκελα να συναινέσει στις απόφάσεις του Αλέξη.
Γιατί όλα στηρίζονται σε επιχειρήματα, δεσμεύσεις και λογική.

Γιατί η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί περισσότερο στο αμερικάνικο πρότυπο κρατώντας όσο μπορεί να τα στοιχεία του κοινωνικού κράτους.
Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί εγγύτερα στο ευρωπαϊκό πρότυπο διατηρώντας τα θετικά της θέσης της χώρας.

Χωρίς μεταρρυθμίσεις, ευελιξία και προσαρμογή δεν είσαι σε θέση να διατηρείς για πολύ τα πλεονεκτήματα που διαθέτεις.
Ο νέος ανταγωνιστικός κόσμος έρχεται καταπάνω σου με δρασκελιές.

______________________________

παραδείγματα μεταρρυθμίσεων
1. η σαπίλα των πεποιθήσεων της κοινωνίας, όπου το πλιάτσικο κυριαρχεί, μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο εφόσον οι ηγέτες αποδείξουν ότι δεν κάνουν το ίδιο
2. σε ένα ενδεχόμενο όπου οι τράπεζες δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα χαρτονομισμάτων, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής μπορεί να διαλύσει σε λίγους μήνες τη μαύρη οικονομία
3.η χρηση εισιτηρίου στο μετρό αποτελεί ατομική ευθύνη, ο έλεγχος απαιτείται αλλά είναι οικονομικά ασύμφορος
4. η αξιολόγηση δομών και παροχής υπηρεσιών τοποθετεί τον οργανισμό σε στάδιο εξέλιξης

______________________________

Μάριο-Αλέξης
Οι όροι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την συμμετοχή μιας χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυξάνει την πίεση σε όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, εκτιμά το Bloomberg.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο, η απόφαση της ΕΤΚ αφήνει την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι να επιλυθούν τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν προκύψει από τις εκλογές. Το πιο κρίσιμο από αυτά είναι η ίδια η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.
«Αυτό είναι ένα καρότο για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταλήξει σε μια συμφωνία» δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής στην Bank of America Merill Lynch. «Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, αν υπάρχει συμφωνία. Πιστεύω πως είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει» πρόσθεσε.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί να πείσει την ΕΚΤ και την ευρωζώνη να «κουρέψουν» τα ελληνικά ομόλογα, να τον αφήσουν να αυξήσει τις δαπάνες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτήν την εβδομάδα είπε πως μια εξαίρεση της Ελλάδας από το QE θα ισοδυναμεί με τιμωρία μιας χώρας που έχει υποφέρει ήδη από πολλά χρόνια λιτότητας.
Ο κ. Ντράγκι δήλωσε στην συνέντευξη τύπου πως επειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ.
Παράλληλα, όμως και με βάση τα όρια αγορών που θέτει η ΕΚΤ (μπορεί να αγοράσει 25% της κάθε έκδοσης και 33% του χρέους κάθε εκδότη) η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τον Ιούλιο, οπότε λήγουν τίτλοι που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
«Μετά τον Ιούλιο, τα ελληνικά ομόλογα θα βρίσκονται εντός των ορίων», σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Εν τω μεταξύ, στο τεχνικό παράρτημα που εξέδωσε η ΕΚΤ διευκρινίζεται ότι όσο διαρκεί η αξιολόγηση μιας χώρας που είναι σε πρόγραμμα τα ομόλογά της δεν θα είναι επιλέξιμα μέχρις ότου τελειώσει επιτυχημένα η αξιολόγηση της τρόικας.
«Η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Δεν είναι απαραίτητο να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα για να αποδώσει το QE. Τα πρόσθετα ποσοτικά οφέλη από την αγορά ελληνικών ομολόγων μπορούν να επιτευχθούν και με την αγορά ιταλικών, πορτογαλικών ή γερμανικών ομολόγων», δήλωσε στο Bloomberg ο Christian Schulz της Berenberg Bank.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1296411/vloomberg-mastigio-kai-karoto-apo-ntragki-se.html

No comments: