πολύκροτη συμφωνία για την ανάθεση του management του ΟΤΕ, στην Deutsche Telekom, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες με τη μονογραφή από τις δύο πλευρές, του τελικού κειμένου και αναμένονται πλέον οι τυπικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βουλή.
Τα βασικά σημεία της εν λόγω συμφωνίας επιτρέπουν στη γερμανική εταιρεία να έχει, πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ζητήματα καθημερινότητας, ενώ προβλέπει ότι το 2011, η DT θα μπορεί να έχει υπό τον έλεγχό της το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.
Παράλληλα δίνει την ευχέρεια στην DT, να αλλάζει τις εμπορικές ονομασίες των θυγατρικών του ΟΤΕ, μετά την παρέλευση δύο ετών.
Ως «αντιστάθμισμα» αυτών το ελληνικό δημόσιο, παίρνει επιπλέον 3,75 ευρώ ανά μετοχή, σε σχέση με αυτά που θα λάβει η MIG για το 19,99% των μετοχών της στον ΟΤΕ. Παράλληλα θα έχει δικαίωμα βέτο σε ζωτικής σημασίας θέματα, όπως εθνικά, στρατηγικά και οικονομικά.
Τα συνολικά έσοδα από την πώληση του 3% θα ανέλθουν σε 442,3 εκατ. ευρώ. Επίσης εντός του επόμενου 12μηνου το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να διαθέσει στην DT επιπλέον 5% στην τιμή των 27,5 ευρώ.
Μέχρι το 2011 προβλέπεται και δεύτερο option 10% με premium έως 20% στη μέση τιμή της μετοχής των τελευταίων 20 ημερών της ημερομηνίας που θα επιλεγεί να πουληθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.
Σε περίπτωση που δεν ενεργοποιηθεί το πρώτο option, το δεύτερο πάει στο 15%.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως δεν είναι στις προθέσεις του να υποχωρήσει το ελληνικό δημόσιο κάτω του 25% συν μία μετοχή.
Παραμένει ο Π. ΒουρλούμηςΠρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ σε πρώτη φάση θα παραμείνει ο νυν διοικητής Παναγής Βουρλούμης, ενώ εν συνεχεία το ελληνικό δημόσιο θα διορίζει τον πρόεδρο και η DT τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Και οι δύο πλευρές θα έχουν το δικαίωμα του βέτο στα πρόσωπα για δύο φορές. Οταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα είναι διαφορετικά πρόσωπα ενεργοποιείται 4μελής εκτελεστική επιτροπή (από 2 μέλη η κάθε πλευρά), στην οποία σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του διευθύνοντος συμβούλου μετράει για δύο.
Ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, παρακάμπτοντας τις έντονες αντιδράσεις από κόμματα και εργαζόμενους, αλλά και κλείνοντας τα αυτιά τους στις αντίθετες φωνές από το εσωτερικό του κόμματός τους, προχώρησαν στη σύναψη μίας συμφωνίας, η ορθότητα της οποίας θα κριθεί σε βάθος χρόνου.
Να σημειωθεί ότι είναι ουσιαστικά η πρώτη πώληση κρατικής εταιρείας μείζονος εθνικής σημασίας.
«Θολό τοπίο» στη συμφωνία αποτελεί το θέμα της αλλαγής της εμπορικής ονομασίας του ΟΤΕ και των θυγατρικών του.
Η αρχική απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ήταν πως αυτό θα μπορεί να γίνεται μετά την παρέλευση μίας 2ετίας. Ωστόσο εν συνέχεια διευκρίνισε πως η DT θα έχει την ευχέρεια να αλλάζει τις επωνυμίες των προϊόντων και όχι των εταιρειών.
Βέβαια καμία επιχείρηση του ΟΤΕ, όπως και καμία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, δεν διαθέτει προϊόν το οποίο έχει τόσο ισχυρό brand name ή αποτελεί «ταυτότητα» και για το οποίο απαιτείται διακρατική συμφωνία, προκειμένου να μην αλλάξει. Απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα θα δοθούν όταν δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας.
Ονομα Να σημειωθεί πως πρόθεση των Γερμανών είναι να αλλάξουν το όνομα της Cosmote σε Τ - Mobile, όπως είναι και η εμπορική ονομασία όλων των επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας του γερμανικού κολοσσού.
Επίσης στη συμφωνία προβλέπεται, όπως οι δραστηριότητες ΟΤΕ και DT να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Ως εκ τούτου εκεί που υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες (Μαυροβούνιο και Σκόπια), είτε θα πωληθούν είτε θα συγχωνευθούν.
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και ως ημερομηνία ισχύς της θα είναι αυτή που θα γίνει η μεταβίβαση του 3% των μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=1863095
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment