30.5.08

Πετρέλαιο: "Πάταξη" των κερδοσκόπων στις ΗΠΑ

Έρευνα για όλες τις συναλλαγές στις προθεσμιακές αγορές και στα παράγωγα πετρελαίου ανακοίνωσε η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission (CFTC), προκειμένου να ελεγχθούν περιπτώσεις κερδοσκοπίας. Η έρευνα αφορά στο διάστημα από τον Δεκέμβριο 2007 έως και σήμερα και ξεκινά έπειτα από έντονες πιέσεις που έχουν ασκήσει μέλη του Κογκρέσου, λόγω του συνεχιζόμενου ράλι που καταγράφεται στις προθεσμιακές αγορές "μαύρου χρυσού". Όπως αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμά τους οι "Financial Times", η CFTC αποφάσισε να "σπάσει την παράδοση μυστικότητας στην αγορά πετρελαίου", καθώς "οι συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στις αγορές δεν είναι φυσιολογικές". Παράλληλα η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη βρετανική Financial Service Authority, καθώς θα μοιράζεται με αυτήν πληροφορίες για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα παράγωγα πετρελαίου. Και οι δύο αποφάσεις της CFTC καταφθάνουν έπειτα από σειρά ακροάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εξετάζουν τον ρόλο των κερδοσκόπων στην "έκρηξη" πετρελαίου υψηλότερα από τα 135 δολάρια.
http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/331012/Article.aspx

Ωραίος τρόπος για να ρίξεις τις τιμές...
Μια περίπτωση που το Κράτος "χαλάει" την αγορά!
Ομοίως, όπως οι μειώσεις επιτοκίων του Βen "χάλαγαν" τα short...

Και βέβαια, για γέλια ο τίτλος της εφημερίδας: οι κερδοσκόποι με το νόμο βρίσκονται στην αγορά, ειδικά του πετρελαίου... Πληρώνεις κάτι παραπάνω σε fees αλλά ..παίζεις!!

Τέλος, αίτιο της πτώσης του πετρελαίου, το ανέβασμα των margins από το NYSE, τις προηγούμενες ημέρες: NYMEX to raise margins for crude, related futures

4 comments:

Anonymous said...

Καλα η υποθεση με τους περιφημους κερδοσκοπους δεν εχει τελος.Μετα τα Ελληνικα λαγωνικα τωρα και οι Δημοκρατικοι ακολουθουν το παραδειγμα και καταληγουν οτι φταινε οι χρηματιστες που ανταλλασουν χαρτια που υποτιθεται οτι αντιπροσωπευουν πετρελαιο με το οποιο βεβαια δεν ερχονται ποτε σε επαφη.Ποτε θα καταλαβουν καποιοι οτι το πετρελαιο ειναι πανακριβο να αποθηκευτει και επομενως δεν υπαρχει χωρος για speculators.Αλλωστε τα αποθεματα μενουν στασιμα ή υποχωρουν.Αυτο συμαινει οτι δεν γινεται αυτο που γινοτα στα 70'ς δηλαδη οι παραγωγοι κρατουσαν τα προιοντα για να τα πουλησουν αργοτερα σε υψηλοτερη τιμη

Τdi said...

"Αυτο συμαινει οτι δεν γινεται αυτο που γινοτα στα 70'ς δηλαδη οι παραγωγοι κρατουσαν τα προιοντα για να τα πουλησουν αργοτερα σε υψηλοτερη τιμη"

Αλλά τι γίνεται ρε Ζορό; Δεν κρατούν στάσιμη την παραγωγή γιατί αύριο θα είναι πολύ πιο ακριβά. Άυριο δεν εννοώ του χρόνου, αλλά σε 10 χρόνια..

Θα έχουμε προλάβει να αντικαταστήσουμε το πετρέλαιο παγκοσμίως με κάτι άλλο ή δεν θα υπάρχει τρόπος να "μην καταγράφονται" οι ρίποι για να μην σκάνε τα πρόστιμα...??

Τdi said...

@geokalp

Πρέπει να υπάρχουν Ιφιγένειες..έτσι δεν φταίμε εμείς για το κακό που γίνεται!!

geokalp said...

η αλήθεια - για 'μένα - είναι κάπου στη μέση:
η αδικαιολόγητα στάσιμη παραγωγή, η αυξημένη ζήτηση από όλες τις ηπείρους, η αίσθηση ότι "τελειώνει" και η αύξηση των εμπλεκόμενων κερδοσκόπων έχουν δημιουργεί μια μίνι-φούσκα
(για 'μένα δεν φαίνεται για φούσκα)

@zoro

υπάρχουν κερδοσκόποι, είναι σίγουρο

@tdi

η αντικατάσταση έχει ξεκινήσει αλλά είναι για αυτούς με πολλά πολλά λεφτά... βλέπε Airbus

συμφωνώ με τις Ιφιγένειες :)