21.5.08

Greenspan: Χαρακτηριστικά "φούσκας" στο αργό

Την ύπαρξη χαρακτηριστικών στοιχείων που παραπέμπουν σε "φούσκα" διαπίστωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed, κ. Alan Greenspan, στις κινήσεις του αργού, μιλώντας μέσω δορυφορικής σύνδεσης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Capital Leaders’ Forum στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πάνελ συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της EFG Eurobank.
Σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση τα εμπορεύματα
Ο Alan Greenspan διακρίνει την ύπαρξη "μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης" στα εμπορεύματα και κυρίως στα γεωργικά προϊόντα. Θεωρεί ο ίδιος εύλογο εντός της ανοδικής τάσης "να παρατηρούνται διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως του αργού και του καλαμποκιού". Η κίνηση των εμπορευμάτων "στηρίζεται" σε θεμελιώδεις δυνάμεις, πρόσθεσε.. Ιδιαίτερη βάση έδωσε στα γεωργικά προϊόντα, εξηγώντας πως η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στις αναδυόμενες αγορές, και η προσθήκη εκατομμύρια ανθρώπων στη μέση τάξη έχει διαφοροποιήσει τις συνήθειες του πληθυσμού σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, αυξάνοντας έτσι και τη ζήτηση για εμπορεύματα. Σχετικά με την επισιτιστική κρίση, ο πρώην αξιωματούχος της Fed ανέφερε πως "κλειδί" αποτελεί η αύξηση των αποδόσεων στη γη, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Για την αγορά subprime
O πρώην επικεφαλής της Fed, επισήμανε ότι η αγορά subprime αποτέλουσε μία μικρή αγορά στις ΗΠΑ, που απλά διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό που οδήγησε τελικά στην κρίση. Όμως, αν δεν είχε συμβεί αυτό, "σίγουρα θα υπήρχε κάτι άλλο στη θέση του". Ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά πως "κάτι έπρεπε να συμβεί" λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας στην αγορά, ενώ πρόσθεσε πως η κρίση ήταν ένα "ατύχημα που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί", δεδομένου πως ο κίνδυνος ήταν υποτιμημένος. Μάλιστα, ο κ. Greenspan εκτιμά πως οι πιθανότητες εμφάνισης νέας φούσκας είναι "ιδιαίτερα χαμηλές εντός της επόμενης δεκαετίας". Σχολίασε δε πως οι "υφέσεις και οι κρίσεις δεν προβλέπονται".
Για τα νομίσματα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινού για την πορεία του δολαρίου, ο κ. Greenspan δήλωσε "δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην υπάρχουν δύο ισχυρά νομίσματα που να συνεργάζονται", όπως το δολάριο και το ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως "υπάρχει χώρος για περισσότερα από ένα διεθνή νομίσματα". Συνέχισε λέγοντας πως αναμένει ενίσχυση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου, προεξάρχοντος του κινεζικού γουάν, λόγω των διαφορών στην παραγωγικότητα στην ΗΠΑ και στις αναδυόμενες αγορές. Επ΄ αυτού εξήγησε πως η τεχνολογία αιχμής στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες αγορές.
Για τον πληθωρισμό
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Fed απάντησε με σαφήνεια ότι "ο πληθωρισμός δεν είναι εκτός ελέγχου", ενώ ανέφερε πως οι Κεντρικές Τράπεζες, και δη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων στο οικονομικό περιβάλλον. Ο Alan Greenspan επανέλαβε πως δεν θα άλλαζε τις ενέργειες του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Fed, καθώς έπραξε όπως απαιτούσαν οι συνθήκες.
"Σημαντικό συν" η συνθήκη της Λισαβόνας για την Ευρώπη
Ο κ. Greenspan ανέφερε πως η ταχεία ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών δεν αποτελεί "απειλή", καθώς όσες περισσότερες χώρες αναπτύσσονται, τόσο το καλύτερο για την παγκόσμια οικονομία. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν πολλά "δυνατά" στοιχεία, που καταφέρνουν να αντισταθμίσουν προβλήματα όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού, που είναι ωστόσο μικρότερου βάθους από ό,τι στην Ευρώπη. Τα προβλήματα στην Γηραιά Ήπειρο μπορούν, όμως, να αντιμετωπισθούν εάν και εφόσον υιοθετηθούν σημεία της συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία αποτελεί "σημαντικό συν" για την Ευρώπη. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανοίξουν τις "πόρτες" τους σε μεταναστευτικό ρεύμα εξειδικευμένου προσωπικού, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και δημιουργώντας καλύτερη κατανομή του εισοδήματος, γεγονός που είναι αναγκαίο για μία δημοκρατική χώρα.
Περί πολιτικής
Ο πρώην επικεφαλής της Fed αναφέρθηκε και στην πολιτική σκηνή της Κίνας, όπου προέβλεψε πως το μονοκομματικό σύστημα θα μετατραπεί σε κάποιας μορφής σοσιαλιστικής παράταξης, καθώς είθισται η επέκταση της ανοικτής αγοράς να περιορίζει τον κεντρικό διοικητικό έλεγχο.Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ και τα οικονομικά προγράμματα των φερέλπιδων προέδρων, ο Alan Greenspan αρκέστηκε να σχολιάσει πως οι επιλογές στη δράση που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι αναλάβουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι περιορισμένες, καθώς μόνο όταν ανέλθουν στην εξουσία αποκτούν γνώση όλων των διαστάσεων στα προβλήματα.
Τιμές κατοικίας σε ΗΠΑ
Ο Alan Greenspan εξήγησε τη σημασία του να προβλεφθεί ο "πάτος" στις τιμές των ακινήτων. Ειδικότερα, ανέφερε πως το τελικό επίπεδο των τιμών κατοικίας είναι αυτό που καθορίζει έμμεσα τους τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια, επομένως καθορίζοντας τον "πάτο" στο επίπεδο των τιμών τίθενται οι βάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση, παρά την όποια δυσκολία.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=507013

ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ "ΦΟΥΣΚΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
"ΦΟΥΣΚΑ" ΗΤΑΝ/ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ SUBPRIME

No comments: