Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν τη συμφωνία Deutsche Telekom και ελληνικής κυβέρνησης τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Μπορεί η συμφωνία να μην είναι πρώτη είδηση όπως στα ελληνικά ΜΜΕ, ωστόσο καλύπτεται με εκτενή άρθρα.Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η είσοδος στον ΟΤΕ αποτελεί την πρώτη επεκτατική κίνηση της D.T. από τότε που να ηνία της ανέλαβε ο Ρενέ Όμπερμαν, σημειώνουν ωστόσο ότι το deal του ΟΤΕ ίσως δεν αρκεί για να αποκτήσει η D.T. τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί και για να καταξιωθεί στα μάτια των μετόχων ο πρόεδρός της.Η εφημερίδα Spiegel αναφέρει ότι με την είσοδό της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα στην επεκτατική στρατηγική της που στοχεύει κυρίως στην κινητή τηλεφωνία. Ο ΟΤΕ παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι «προσφέρει πρόσβαση στην αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αλβανία και την “πΓΔΜ». Μέσω του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom μπορεί να ολοκληρώσει την επέκτασή της στην Ανατολική Ευρώπη όπου ήδη είναι παρούσα σε αγορές όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, πάνω από τα μισά έσοδα της Deutsche Telekom προέρχονται πλέον από το εξωτερικό, και η είσοδος στον ΟΤΕ αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την εταιρεία υπό την ηγεσία του Όμπερμαν σε μία νέα αγορά . Οι κύριοι μέτοχοι της Deutsche Telekom, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής κυβέρνησης και της Blackstone προσέφεραν τη στήριξή τους στον Όμπερμαν μία μέρα πριν τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Peer Steinbrück δήλωσε “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις.”
Οι Financial Times Deutschland σε άρθρο με τίτλο “Η Telekom ανοίγει την πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” σχολιάζει ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε καλύτερη χρονική στιγμή για τον Όμπερμαν, ο οποίος βάλλεται για την πτώση της μετοχής της Deutsche Telekom και την άνευρη επεκτατική του πολιτική. Οι FT επισημαίνουν ότι η DT επιθυμεί όχι μόνο να αποκτήσει μετοχές του ΟΤΕ αλλά να ασκεί και τη διοίκηση του οργανισμού και να τον ενσωματώσει στον ισολογισμό της, χωρίς όμως να την ενδιαφέρει η πλήρης εξαγορά του.
Η Handelsblatt, πιο επικριτική για τον Ρενέ Όμπερμαν, αναφέρει πως η επέκταση της DT στο εξωτερικό προχωράει αργά. “Μπορεί να πέτυχε η είσοδος στον ΟΤΕ, ωστόσο ο Όμπερμαν ξόδεψε δισεκατομμύρια ευρώ” την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της θέτουν “πιο φιλόδοξα σχέδια”. Η εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα το ενδιαφέρον της France Telecom για την TeliaSonera και τη συμμετοχή της Telefonica στην Telecom Italia.
Όπως σχολιάζει η Handelsblatt, η ομάδα του Όμπερμαν πιθανότατα δεν διαθέτει εμπειρία στις εξαγορές, όπως αποδείχτηκε από τις διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ, που πολλές φορές κινδύνεψαν να φτάσουν σε αδιέξοδο.
Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά και στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ καθώς και στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα ακύρωνε τη συμφωνία.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment