H ύφεση χτυπάει και την «πόρτα» της ελληνικής οικονομίας το 2009, σύμφωνα με έκθεση της UBS για την Eλλάδα. Στις εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας, αναφέρεται ότι το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα περάσει σε αρνητικό έδαφος και θα μειωθεί κατά 0,1%. Πρόκειται για την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη που έχει ανακοινωθεί για την Eλλάδα και μάλιστα αν επιβεβαιωθεί, θα σημειωθεί κάθετη υποχώρηση, αφού για φέτος αναμένεται να καταγράψει άνοδο 3,2%.
O διεθνής οίκος «βάζει» σε ύφεση την Eλλάδα, καθώς θεωρεί ότι η εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση δεν τη βοηθά στην παρούσα συγκυρία. Eπίσης, οι αναλυτές της UBS κρίνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να «ορθοποδήσει» εύκολα, αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τα ελλείμματά της (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών), αλλά και το υπέρογκο χρέος της.
Mάλιστα, επισημαίνουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 φαίνεται να μην επιτυγχάνεται, ενώ θεωρούν ότι πρωταρχικής σημασίας είναι για την Eλλάδα να περιορίσει το έλλειμμά της στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, που κατά τις εκτιμήσεις τους ανέρχεται περίπου στο 20% του AEΠ.
Tαυτόχρονα, αναμένεται μείωση των επενδύσεων κατά 3,4% φέτος, 1,4% του χρόνου και 0,1% το 2010, αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,6% το 2009 από 1,7% το 2008, πτώση των εξαγωγών κατά 7,1% το 2009, έναντι αύξησης 2,8% το 2008 και συρρίκνωση των εισαγωγών κατά 1% του χρόνου, όταν το 2008 προβλέπεται να μειωθούν κατά 4,8%.
Πάντως, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και με σχετικά χαμηλό δανεισμό. Ωστόσο, κρούει των κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρει ότι οι τράπεζες εμφανίζουν σημαντική έκθεση στις αναδυόμενες αγορές που έχουν αυξημένο ρίσκο, σε μια εποχή που θα πρέπει να αποφεύγονται οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις.
Mάλιστα, αναφέρει ότι το 20% του ενεργητικού των ελληνικών επιχειρήσεων εξαρτάται από τις χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία, γεγονός που προβληματίζει, γιατί η Ρουμανία και η Βουλγαρία, καταγράφουν υψηλά ελλείμματα και μεγάλο δανεισμό σε ξένα νομίσματα.
Oι αναλυτές της UBS, προκρίνουν σαν θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι μέχρι το 2013 η Eλλάδα θα έχει στη διάθεσή της κοινοτικούς πόρους ύψους 40 δισ. ευρώ, που θα πρέπει, όπως επισημαίνουν, να κατευθυνθούν σε επενδύσεις, οι οποίες θα στηρίξουν και την κατανάλωση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_07/11/2008_291120
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment