28.11.08

Ιαπωνία: Επιδείνωση της ύφεσης

Επιδεινώθηκε η ύφεση της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα καθώς οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους, οι καταναλωτές δαπάνησαν λιγότερα και λιγότεροι άνθρωποι έψαξαν να βρουν εργασία.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,1% από τον Σεπτέμβριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 1,1%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 3,8%, σημειώνοντας μείωση για όγδοη συνεχόμενη φορά.

Οι εταιρείες που ρωτήθηκαν είπαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής τους σε 35 χρόνια, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τη Μεγάλη Υφεση.

Η Sharp Corp. είπε ότι ενδέχεται να κατασκευάσει λιγότερες τηλεοράσεις να απολύσει προσωπικό, η Toyota Motor Corp. θα μειώσει το ήμισυ του προσωπικού μερικούς απασχόλησης και η Canon Inc. ανέστειλε την κατασκευή μονάδας αξίας 100 δισ. γιέν [JPY=X] Σχετικά άρθρα (1 δισ. δολ.) στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιέν στα 95,39 ανά δολάριο στις 11:12 π.μ. στο Τόκιο από 95,41 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο 11% έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο, περιορίζοντας έτσι την αξία των κερδών που πραγματοποιούν οι ιαπωνικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Η Panasonic Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, αναθεώρησε χθες προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη κατά 90%.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν αυτόν τον μήνα την παραγωγής τους κατά 6,4%, τα μέγιστα από το 1973 και 2,9% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για δεύτερο τρίμηνο στους τρεις μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου, μπαίνοντας σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2001. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος, για πρώτη φορά ταυτόχρονα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα οι εξαγωγές μειώθηκαν 7,7%, με τον ταχύτερο ρυθμό σε επτά χρόνια και οι εξαγωγές στην Ασία, όπου η Ιαπωνία πραγματοποιεί περίπου το ήμισυ των πωλήσεών της στο εξωτερικό, μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2002. Η μείωση των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποθεμάτων στα υψηλότερα επίπεδα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση.

Αλλα στοιχεία έδειξαν μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο και απροσδόκητη μείωση του δείκτη ανεργίας στο 3,7% από το 4% καθώς οι άνθρωποι έπαψαν να ψάχνουν για δουλειά.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Οι τιμές καταναλωτή – εκτός από τις τιμές των νωπών τροφίμων – αυξήθηκαν 1,9% σε σύγκριση με πέρυσι. Μόνο του το χαμηλό κόστος δεν μπορεί να τονώσει τις δαπάνες των νοικοκυριών των οποίων η εμπιστοσύνη μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/28/1598115.htm

No comments: