21.11.08

ΔΕΝ (πατος ΙΙΙ)


Το σημερινό κλείσιμο ΔΕΝ μου άρεσε καθόλου...
Μιλάμε για DJIA... έτσι εύκολα στις 7,500 δεν το περίμενα...

Δίνω πλέον πιθανότητες να δούμε απίστευτα πράγματα.... Και τέτοια απίστευτα πράγματα απλά υποδηλώνουν γνωστές πιθανότητες ολικής καταστροφής... ύφεσης τύπου L: Ιαπωνίας προηγούμενης δεκαετίας...

Τέλος, ενώ από πλευράς πραγματικής οικονομίας έχουμε ακόμα μέχρι να δημιουργηθεί ολικό χαμηλό, είμαστε δηλαδή κοντά αλλά λίγο πριν από τον πάτο, μια τέτοια μεγάλη πτώση όπως η σημερινή σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μας τον φέρνει πιο κοντά...

4 comments:

Greek Rider said...

Νομίζω ότι μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει μπορεί να πάρει κάποιος αν αφαιρέσει από την εικόνα των τελευταίων 10-12 ετών τις δύο φούσκες (dot.com+χρηματοπιστωτική φούσκα γενικά, όχι μόνο φούσκα στεγαστικής πίστης).

Τότε είναι εύκολο να δει ότι είμαστε στα επίπεδα του 1995, ότι η Ιαπωνία δεν βγήκε ποτέ από την κρίση που μπήκε το 1991, ότι το ΧΑΑ είναι στο ίδιο πτωτικό κανάλι που μπήκε το 1999, ότι η Ευρώπη είναι σε ύφεση εδώ και μια 10ετία περίπου (αν αφαιρέσουμε είπαμε την ανάπτυξη που οφείλεται στην φούσκα που σήμερα σκάει).

Αυτά που λέω είναι ένα ενδεχόμενο. Αν ισχύει τότε είμαστε από 10 έως 20 χρόνια σε ύφεση (με τη σημερινή εξομάλυνση που θα συμβεί στην οικονομία με τη σημερινή οικονομική κρίση και με μεγάλες αποκλίσεις από κλάδο σε κλάδο, από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο).

Αν συμπεριλάβουμε και την ανάπτυξη της Ασίας τα πράγματα είναι φοβερά επικίνδυνα αφού αν εκεί συμβεί το οτιδήποτε πολύ αρνητικό τότε δεν τολμώ να σκεφτώ το τι θα γίνει.

Το φαινόμενο της Ιαπωνίας (όσο έχω μπορέσει να το μελετήσω) μας λέει (και η Ευρώπη είναι η πρώτη που συμβαδίζει) ότι η ύφεση και ο αποπληθωρισμός δεν είναι τόσο κακός όσο φαίνεται τώρα πάνω στον πανικό των αγορών.

Οι άνθρωποι που θα χάσουν πολλές θέσεις εργασίας θα βρουν άλλες, ιδίως στην Ευρώπη σε κλάδους που πρέπει. Η ζωή δεν τελειώνει, πολλοί κλάδοι (που δεν έχουν ξεχωριστή βαρύτητα σε μεγάλους δείκτες) γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, το κράτος βοηθάει όσο μπορεί και οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ λιγότερο, δεν είναι κακό αυτό.

Με λίγα λόγια πιστεύω ότι η ύφεση αν δεν εξελιχθεί σε Αρμαγεδόνα δεν είναι τόσο απειλητική όσο νομίζουμε. Αυτό που τώρα φαίνεται Αρμαγεδόνας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άλλο σημείο ισορροπίας και μια προσπάθεια του συστήματος να αλλάξει κατεύθυνση. Δεν το κατάλαβαν καλά, τώρα φαίνεται πιο εύκολα.

Μπορεί και να κάνω λάθος σε όλα, αλλά τελικά όλες οι εκτιμήσεις είναι το ίδιο επισφαλείς αυτή την περίοδο.

Σημείωση: Αύριο λήγουν τα παράγωγα στην Ελλάδα, η σημερινή πτώση ήταν χρήσιμη γιατί οι Ευρωπαικές αγορές και η Ελληνική μοιάζουν υπερπουλημένες (παρόλο που δεν έχουν τη δυναμική για μεγάλο ανοδικό ξέσπασα όπως την προηγούμενη φορά).

Το άλλο σενάριο (αν κάνω λάθος) είναι ότι η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλες ευκαιρίες την τεράστια παγκόσμια ρευστότητα που υπάρχει ακόμη. Αυτό θα δείχνει ότι όσοι είχαν τεράστια ρευστότητα προτιμούσαν στις 13,000 μονάδες την πτώση παρά την άνοδο.

Τέλος πάντων, το έργο αυτό που παρακολουθούμε έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Anonymous said...

μακάρι να μην συμφωνούσα μαζί σου

sterk said...

Η Ιαπωνία δεν ένιωσε το τι σημαίνει ύφεση στο βαθμό που οι οικονομικοί τις δείκτες υποδήλωναν, για έναν σημαντικό λόγο. Ο λόγος αυτός ήταν οι εξαγωγές τις που και ποιοτικές αλλά και φτηνές ήταν λόγο του αδύναμου γιεν. Η σημαντική διαφορά με την τωρινή κατάσταση και το μεγάλο ερωτιματικό είναι που θα κάνουν εξαγωγές οι μεγάλες οικονομίες όταν η καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση υποχωρεί?

geokalp said...

gr

πολύ ενδιαφέρουσα η εικόνα που παραθέτεις!

σημειώνω μόνο ένα σημείο: Ασία!
δεν πρέπει να υπερτιμηθούν κάποια νομίσματα εκεί; πχ το γουάν;

spyro

στην "ύφεση τύπου L" ή στο ότι "ΔΕΝ μας τον φέρνει πιο κοντά" συμφωνείς;

sterk

αυτός είναι ο λεγόμενος φαυλος κύκλος, ο οποίος όταν ξεκινήσει χρειάζεται ένα (νέο) σοκ για να σπάσει!
στο βάθος (νομίζω) το ερώτημα έχει δύο απαντήσεις:
α. υποβάθμιση βιοτικού επιπέδου
β. χρήμα στο λαό (υπερ-πληθωρισμό) για να ξοδέψει!