27.11.08

**Whitney: Έρχονται νέες απομειώσεις στα τραπεζικά ιδρύματα

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Citigroup Inc. και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες θα υποχωρήσουν στο επόμενο διάστημα, εκτιμά η αναλύτρια της Oppenheimer & Co. Meredith Whitney, ενώ επισημαίνει ότι τα κυβερνητικά κεφάλαια που διοχετεύονται στον τραπεζικό τομέα "απλά καλύπτουν τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών".

"Τα ομοσπονδιακά κεφάλαια για το σύνολο της βιομηχανία χρησιμοποιούνται απλά για να καλύψουν τρύπες", δήλωσε η κα Whitney μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

"Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αυτών των εταιρειών, αν και φαίνονται εξαιρετικοί αυτοί την εβδομάδα, θα διαμορφωθούν πιθανώς στα επίπεδα που ήταν το γ΄ τρίμηνο καθώς υπάρχουν πολλές απαιτήσεις για τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί", συμπλήρωσε. Εξάλλου, η αναλύτρια της Oppenheimer, της οποίας οι εκτιμήσεις έχουν επαληθευτεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό, εκτίμησε ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα καταγράψουν 44 δισ. δολ. σε απομειώσεις και προβλέψεις για ζημιές στο δ΄ τρίμηνο, καταναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών κεφαλαίων που λαμβάνουν μέσω του προγράμματος για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως αναφέρει το οικονομικό κανάλι CNBC.

Σε σημείωμα της η αναλύτρια επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω του προγράμματος TARP δεν θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την βιομηχανία, καθώς οι απομειώσεις θα διαγράψουν ένα σημαντικό κομμάτι από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι αλλαγές στους λογιστικούς κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος θα αναγκάσουν τις τράπεζες να καταγράψουν επιπλέον 25 δισ. δολ. σε αποθέματα για ζημιές στους επόμενους 12 μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ιδρυμάτων το 2008 και το 2009 κατά 17% κατά μέσο όρο.
http://www.capital.gr/news.asp?details=626978

No comments: