24.11.08

Κρατική βοήθεια 20 δισ. δολαρίων στην Citigroup για να αποτραπεί η κατάρρευση

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να παρέχει στην Citigroup εγγυήσεις για δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων, και παράλληλα να την ενισχύσει με ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων, ώστε να μην καταρρεύσει η πάλαι ποτέ Νο1 τράπεζα στις ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Federal Deposit Insurance θα εγγυηθεί για δάνεια και καταθέσεις της Citi, ύψους 306 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, το υπουγείο τόνισε ότι η Fed είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων, παρέχοντας δάνεια στην τράπεζα με προνομιακούς όρους.
Από το «πακέτο Πόλσον», ύψους 700 δισ. δολαρίων, η αμερικανική κυβέρνηση θα επενδύσει στην Citi 20 δισ. δολάρια.
Σε αντάλλαγμα, η Citi θα εκδόσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα καταλήξουν στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών και της Federal Deposit Insurance.
Η κυβερνητική παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία, έπειτα από την κατάρρευση της μετοχής της Citi την προηγούμενη εβδομάδα.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 3,77 δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε στα 20,5 δισ. δολάρια (16 δισ. ευρώ). Η πτώση από την αρχή του έτους ξεπερνά το 70%.
Αλλωστε, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Citi, Βίκραμ Πάντιτ, την περασμένη εβδομάδα, για περικοπές 53.000 θέσεων εργασίας, καθώς και η ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ πως θα στηρίξει την τράπεζα, δεν κατάφεραν να μετριάσουν τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την κερδοφορία της Citi.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: