8.11.08

Η πρωτοφανής στρατηγική ξέφρενων δαπανών των ιδιωτικών κεφαλαίων

Τα ιδιωτικά κεφάλαια (private equity funds) επί τρία σχεδόν χρόνια είχαν ακολουθήσει μια στρατηγική ξέφρενων δαπανών, που ήταν πρωτοφανής στην ιστορία των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούσαν δανεικά κεφάλαια για να απορροφήσουν ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, όπως η Neiman Μarcus, Metro-Goldwyn-Mayer και Τoys” R” Us. Oι νέοι ιδιοκτήτες φόρτωσαν εν συνεχεία τις επιχειρήσεις αυτές με εκατομμύρια δολάρια χρέους που είχαν δανεισθεί για να τις αποκτήσουν.

Τώρα, όμως, πολλά από τα δάνεια και τα αξιόγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση αυτών των εξαγορών, θα πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα στη χειρότερη εποχή.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, και τα ιδιωτικά κεφάλαια, όπως και οι ιδιοκτήτες κατοικιών, μετά την άνοδο των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, πρόκειται να αντιμετωπίσουν τεράστιες πιέσεις. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι καταναλωτές μένουν στο σπίτι τους με κλεισμένο το πορτοφόλι. Ηδη, αυτό τον χρόνο, μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, όπως η Linens’ n Things και Steve & Barry’s έχουν κηρύξει χρεοκοπία.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πιέσεις για το λόγο ότι η κερδοφορία τους περιορίζεται και ότι πολύ σύντομα οι πιστωτές θα έρθουν να τους χτυπήσουν την πόρτα. Μεταξύ αυτών είναι τα τουριστικά θέρετρα Harrah’s Entertainment και ο χρηματοπιστωτικός βραχίονας της General Motors.

«Θα κλάψουν μανούλες» λέει ο Τζος Λέρνερ, καθηγητής επενδυτικής τραπεζικής στο Harvard Businness School. «Το ερώτημα είναι πόσα δάκρυα θα χύσουν» προσθέτει. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στα οποία ο έλεγχος είναι χαλαρός, χρησιμοποίησαν τα χρήματα των επενδυτών για να αγοράσουν απαξιωμένες κρατικές εταιρείες και να τις μετατρέψουν σε ιδιωτικές. Η δυσκολία των εταιρειών που αγοράσθηκαν από τα ιδιωτικά κεφάλαια θα αντιμετωπίσουν αρκετές δυσχέρειες στην εξεύρεση νέων πιστώσεων, γεγονός το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία.

Πολλοί από αυτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αγορασθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, ενδέχεται να χάσουν την εργασία τους καθώς οι επιχειρήσεις αυτές προβαίνουν σε περικοπές δαπανών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις εξοφλήσεως των χρεών τους.

Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Apollo Management, τα οποία ελέγχουν τις Harrah’s και Linens’ n Things αντιμετωπίζουν υποβάθμιση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους. Συνταξιοδοτικά ταμεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε αυτά τα ταμεία τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις ενδέχεται να υποστούν τις συνέπειες και πολλοί από αυτούς τους επενδυτές μπορεί να δεχθούν πιέσεις. Ο λόγος έγκειται στο ότι είναι εξαναγκασμένα να παραμείνουν στις επενδύσεις τους επί μερικά χρόνια έως ότου η οικονομία ανακάμψει.

Οταν η οικονομία βρισκόταν σε ακμή, οι επιχειρήσεις είχαν τεράστια κέρδη από περικοπές στις εταιρείες που είχαν εξαγοράσει. Με τη μέθοδο αυτή βελτίωσαν τη λειτουργία τους και τις μεταπώλησαν. Το 2007, την περίοδο της ακμής της «φούσκας», αυτού του είδους οι συναλλαγές είχαν φθάσει τα 796 δισεκατομμύρια δολάρια και ξεπέρασαν το 16% των 4,83 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές της ιδίας κατηγορίας, την ίδια χρονιά σε διεθνές επίπεδο. Εάν η ιστορία των οικονομικών κρίσεων μπορεί να αποτελέσει δίδαγμα, τότε είναι πολύ σωστό να πιστεύουμε ότι μας περιμένουν ακόμη χειρότερα, όπως λέει και ο Στίβεν Κάπλαν, καθηγητής του Graduate School of Business, του πανεπιστημίου του Σικάγου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_08/11/2008_291341

No comments: