Τη διαμόρφωση ενός εντελώς νέου «πακέτου στήριξης» της οικονομίας και των τραπεζών πρότεινε ο Αντιπρόεδρος του ομίλου της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ANT-1.
Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, μιλώντας ξανά για σκάνδαλο ανεπάρκειας, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε ανεφάρμοστο το σχέδιο στήριξης προτείνοντας μια διαφορετική διαδικασία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η διαδικασία που δεν ακολουθήθηκε είναι απλή:
Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να συνέλθει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην Ολομέλειά της, δηλαδή να έρθουν όλες οι τράπεζες γύρω από ένα τραπέζι να πουν τις απόψεις τους για να κάνουμε μία σύνθεση και σαν κλάδος να περάσουμε τα μηνύματά μας προς την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομίας»
Κατόπιν συνέχισε ο κ. Βγενόπουλος, πρέπει «να επακολουθήσει μία συζήτηση και με την Τράπεζα της Ελλάδος και με το Υπουργείο Οικονομίας, αλλά με όλους μας, όχι με ορισμένους επιλεκτικά, στην οποία να προσέλθει και η ΟΤΟΕ που έχει κι αυτή τις απόψεις της. Δεν μπορεί να γίνεται μία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ερήμην της ΟΤΟΕ».
Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, μιλώντας ξανά για σκάνδαλο ανεπάρκειας, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε ανεφάρμοστο το σχέδιο στήριξης προτείνοντας μια διαφορετική διαδικασία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η διαδικασία που δεν ακολουθήθηκε είναι απλή:
Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να συνέλθει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην Ολομέλειά της, δηλαδή να έρθουν όλες οι τράπεζες γύρω από ένα τραπέζι να πουν τις απόψεις τους για να κάνουμε μία σύνθεση και σαν κλάδος να περάσουμε τα μηνύματά μας προς την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομίας»
Κατόπιν συνέχισε ο κ. Βγενόπουλος, πρέπει «να επακολουθήσει μία συζήτηση και με την Τράπεζα της Ελλάδος και με το Υπουργείο Οικονομίας, αλλά με όλους μας, όχι με ορισμένους επιλεκτικά, στην οποία να προσέλθει και η ΟΤΟΕ που έχει κι αυτή τις απόψεις της. Δεν μπορεί να γίνεται μία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ερήμην της ΟΤΟΕ».
«Κι εκεί πλέον πρέπει να διαχωρίσουμε τα τρία θέματα που μας απασχολούν. Ως προς τα δύο πρώτα, δηλαδή κεφάλαια αυτός που τα χρειάζεται και ρευστότητα αυτός που την χρειάζεται για να σωθεί, η μοναδική λύση είναι μερική ή ολική κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουν πρόβλημα, αν κάποιες έχουν πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος.
«Και ως προς τη ρευστότητα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία που πρέπει να διοχετευθεί με έναν τέτοιο τρόπο που να ανακουφιστεί ο δανειοδοτούμενος, για να μπορέσει η οικονομία να αντέξει και να ξεπεράσει την κρίση, πρέπει να συζητηθούν οι προτάσεις».
«Προτάσεις υπάρχουν και έρχονται από παντού» τόνισε ο κορυφαίος τραπεζίτης.
Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι η Marfin είναι έτοιμη να παγώσει τα δάνεια για ένα χρόνο (μετάθεση πληρωμών για ένα χρόνο), εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος δώσει το ελεύθερο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο δανειολήπτης θα έχει το περιβόητο grace period, "θα έχει μια περίοδο χάριτος για να πληρώσει αργότερα".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου για συζητήσεις της Marfin με κάποιους άλλους τραπεζίτες αναφορικά με το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε πως «στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις από τη στιγμή όπου βρισκόμαστε ενόψει μίας αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος και δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να μας ξημερώσει η επόμενη μέρα».
«Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε, «βρισκόμαστε ενόψει μίας αν θέλετε πρωτοφανούς κρίσης, η οποία μπορεί να έχει τρομακτικά αποτελέσματα εάν η Πολιτεία κι αν θέλετε και οι Πολιτικοί γενικότερα με κάποια άλλη διαδικασία και αναζητώντας μία συναίνεση και μία συνεργασία δεν αντιδράσουν γρήγορα».
* Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου βρίσκεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".
Βγενόπουλος: Υιοθετεί την πρόταση Παπανδρέου για πάγωμα των δανείων | |
Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως το «πάγωμα των δανείων» είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το ελεύθερο χωρίς να επιβαρύνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ο αντιπρόεδρος της Marfin Egnatia Bank δήλωσε χαρακτηριστικά: «εμείς θα στείλουμε ένα γράμμα και θα ζητήσουμε να μη μας επιβαρύνουν την κεφαλαιακή μας επάρκεια εάν πρόκειται να κάνουμε μία τέτοια μετάθεση της αποπληρωμής των δόσεων»
Επίσης, εξήγησε: «Επιβάρυνση είναι ο τόκος ο οποίος τρέχει, αλλά θα τρέχει για ένα χρόνο παραπάνω. Η επιβάρυνση αυτή θα έρθει σαν μία περαιτέρω πληρωμή, αλλά θα έρθει στο δέκατο τρίτο έτος. Δηλαδή δεν είναι χάρισμα, είναι αν θέλετε μία ανακούφιση να μην πληρώσεις κάτι τώρα και να το πληρώσεις αργότερα. Εάν πρόκειται να γίνει μία χαριστική ρύθμιση, τότε χρειάζεται κάποια δημόσια δαπάνη. Εδώ όμως μπορεί να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία τη στιγμή που το χρειάζεται, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η δημόσια δαπάνη».
Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος συνέχισε τη σκληρή κριτική που είχε ασκήσει την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών, εκτιμώντας ότι το «νομοσχέδιο δεν είναι τεχνικά επαρκές». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι ανεφάρμοστο, σε ένα σκέλος του είναι κοινωνικά άδικο, τονίζοντας πως «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που μας ξαναφέρνει στην αφετηρία».
«Η πραγματικότητα είναι ότι έπρεπε να είχε ακολουθηθεί από την πρώτη στιγμή μια διαφορετική διαδικασία, η οποία δεν είναι αργά να ακολουθηθεί ακόμη και τώρα. Διότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά και αν οι Τράπεζες ισχυριστούν ότι «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε κεφαλαιακής επάρκειας, ούτε ρευστότητας για τις υποχρεώσεις που έχουμε», πάλι υπάρχει το πρόβλημα του με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η δανειακή ανάπτυξη προς όφελος της οικονομίας. Άρα κάποιο θέμα υπάρχει. Απλώς αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει κανείς ποιο είναι το θέμα» δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως χρειάζεται συναίνεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ιδέες παντού, η κυβέρνηση έχει ιδέες και η κυβέρνηση έχει σε κάποια θέματα δίκιο, η οποία λέει "μιλάτε για παροχές, μα πρέπει να δούμε πρώτα τι λέει το Σύμφωνο Σταθερότητος" διότι ουαί και αλίμονο αν βγούμε από την Ευρώπη. Αν βγούμε από την Ευρώπη θα έχουμε την τύχη της Ουγγαρίας. Ας τους φωνάξει λοιπόν όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ας φωνάξει τους ανθρώπους τους κι ας πουν παιδιά αυτούς τους περιορισμούς έχουμε, νάτος ποιος είναι ο προϋπολογισμός, πέστε μας τις ιδέες σας να τις εξετάσουμε, πάμε μαζί, χρειάζεται εθνική ενότητα, χρειάζεται συναίνεση, δε χρειάζεται ένας προϋπολογισμός τον οποίον κάποιος θα τον καταθέσει και όλοι οι άλλοι θα τον απορρίψουμε».
Ερωτηθείς για τα υψηλά επιτόκια που διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες τόνισε: «Τα επιτόκια έχουν δυο σκέλη. Υπάρχουν τα επιτόκια των καταθέσεων και υπάρχουν τα επιτόκια των χορηγήσεων. Πως είναι δυνατό να είναι τα επιτόκια των καταθέσεων υψηλά, διότι οι Τράπεζες έχουν ανάγκη ρευστότητας και προσφέρουν όλο και υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις και αφού πάρουν επιτόκια στο 6 ή στο 6,5% να μην προσθέσουν μετά κάποιο περιθώριο που να καλύψει τουλάχιστον τα λειτουργικά τους έξοδα, για να δώσουν μετά δάνεια με ένα τέτοιο κόστος, το οποίο αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται υψηλό. Δεν είναι δυνατό σε ένα περιβάλλον όπου έχουμε υψηλά επιτόκια καταθέσεων να μην έχουμε υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και αυτή ήταν κι η δική μου η ένσταση όταν εντελώς ανεπαρκώς ακούμε τις δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομίας το οποίο λέει ότι θα διοχετεύσουμε μια ρευστότητα με κάποιες εγγυήσεις προς τις Τράπεζες, προκειμένου οι Τράπεζες αυτές να δώσουν τελικώς δάνεια προς τον Έλληνα καταναλωτή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικό κόστος. Κάτι, το οποίο τεχνικά δεν γίνεται. Εδώ δηλαδή έχουμε φτάσει στο σημείο να μας λέει το Υπουργείο Οικονομίας ότι ένα συν ένα κάνει τρία, δηλαδή δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Πάρα πολύ απλά».
Ενώ σε άλλο σημειο τόνισε ότι: "για να υπάρξει φτηνό χρήμα στην αγορά, χρειάζεται μόνο να γίνει μέσα από μερική ή ολική κρατικοποίηση ορισμένων Τραπεζών και χρειάζεται να γίνει στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής μέσα από κρατικές Τράπεζες. Η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τουλάχιστον όχι αυτή την περίοδο".
Σε ερώτημα αν ο όμιλος έχει πλάνο εξαγορών επιθετικών ή μη ο αντιπρόεδρος της Marfin Egnatia Bank απάντησε: «Όποιος βγαίνει και έχει μία κοινωνική ευαισθησία, αισθάνεται αν θέλετε τη δική του την ευθύνη του κοινωνικού μερίσματος και θέλει να καταθέσει κάποιες απόψεις, αμέσως ξεκινούν να δουλεύουν ανάποδα τα μυαλά των ανθρώπων κι ακόμα περισσότερο αυτοί που θίγονται τα συμφέροντά τους, για να βρουν κάποια ευτελή κίνητρα γι΄ αυτές τις τοποθετήσεις. Η MIG δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα, αυτή είναι μία πρωτοβουλία την οποίαν έχουμε πάρει ως Marfin Popular Bank επειδή έχουμε την υγεία να έχουμε χαμηλή σχέση δανείων προς καταθέσεις και επί της ουσίας να μην έχουμε κανένα πρόβλημα αυτή την περίοδο. Η MIG έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει μία αύξηση, προκειμένου να κάνει τοποθετήσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος ή και, γιατί μπορεί να είναι αποκλειστικά αυτό, του εξωτερικού. Δεν την ενδιαφέρει τη MIG τι θα συμβεί, ότι και να συμβεί η MIG θα βρει το δρόμο να κάνει τη δουλειά της. Δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική σκοπιμότητα»
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν συζητήσεις με κάποιους άλλους τραπεζίτες για ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε: «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις από τη στιγμή όπου βρισκόμαστε ενόψει μίας αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος και δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να μας ξημερώσει η επόμενη μέρα. Από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε ενόψει μίας αν θέλετε πρωτοφανούς κρίσης, η οποία μπορεί να έχει τρομακτικά αποτελέσματα εάν η Πολιτεία κι αν θέλετε και οι Πολιτικοί γενικότερα με κάποια άλλη διαδικασία και αναζητώντας μία συναίνεση και μία συνεργασία δεν αντιδράσουν γρήγορα. Συνεπώς τα οποιαδήποτε επιχειρηματικά σχέδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία στάση, έως ότου δούμε πως θα εξελιχθεί το τοπίο».
No comments:
Post a Comment