...T ο δίχτυ που περιέβαλλε με προστασία και ασφάλεια την οικονομία της Αμερικής ξεφτίζει με πρωτοφανή ταχύτητα καθώς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο. Για να αρχίσει να καθαρίζει το επικίνδυνο τοπίο, η κυβέρνηση Μπους εξαναγκάζει τώρα την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να εκτυπώνει αφειδώς –και χωρίς όρια– χρήμα. Ο ουρανός είναι τα όριά μας, δήλωσαν με κυνικό πραγματισμό οι Πόλσον και Μπερνάνκι, με συνέπειες αχαρτογράφητες ακόμη.
Τώρα ρίχνουν στο σύστημα νέα ισχυρά όπλα, ενισχύοντας όμως επικίνδυνα τον ρόλο της FED ως του τελευταίου –και μοναδικού– δανειστή (lender of sole resort). Η μεταμόρφωση του παραδοσιακού ρόλου της FED είναι όντως οβιδιακή και χωρίς τέλος. Την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε τα δύο νέα βαρύγδουπα πλάνα συνολικού ύψους 800 δισ. δολαρίων για τη δανειακή στήριξη των καταναλωτών, των μικρών επιχειρήσεων, των σπουδαστών και τα εκατομμύρια των Αμερικανών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν νέο στεγαστικό δάνειο. Με το πρωτοφανές τεράστιο αυτό ποσό, που είναι ανεξάρτητο από τα 700 δισ. δολάρια του Πόλσον για τη διάσωση των τραπεζών, γίνονται δραματικές προσπάθειες να διασωθεί η καταναλωτική και η στεγαστική πίστη που έχουν φρακάρει από τα συντρίμμια της αγοράς κατοικίας και τις ζημιές τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.
Εκατομμύρια Αμερικανοί εξαρτώνται άμεσα από τα 800 δισ. που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εξασφάλιση των δανείων αυτών. Λοιπόν: Με αυτά, η FED θα αγοράσει ομόλογα αξίας 200 δισ. δολαρίων που έχουν τιτλοποιηθεί πάνω σε όλους τους τύπους των καταναλωτικών δανείων. Επίσης, θα αγοράσει από τις Fannie Mae και Freddie Mac τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα αξίας 500 δισ. δολαρίων που έχουν εγγυηθεί οι δύο στεγαστικοί κολοσσοί. Και θα ξοδέψει επιπλέον 100 δισ. για να αγοράσει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια από τις Fannie και Freddie και την Federal Home Loan Bank. Να επισημανθεί ότι όλες αυτές οι αγορές από τη FED δεν αφορούν τα «τοξικά ομόλογα» των τραπεζών, αλλά στα επισφαλή δάνεια.
Ομως αιματηρό είναι το κόστος που επωμίζονται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, καθώς έχει ανέλθει ώς τώρα στα 7 τρισ. δολάρια, όπως υπολογίζουν οι New York Times. Ομως, σε λίγο θα έρθει η σειρά των ομολόγων που έχουν τιτλοποιηθεί πάνω σε προβληματικά εμπορικά στεγαστικά δάνεια και μετά ξανά το bail-out μιας μεγάλης τράπεζας ενδεχομένως της Bank of America...
Με 130 δισ. δολάρια θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι από τη διάσωση της Citigroup, που της παρέχεται εγγύηση σε «τοξικά απόβλητα» συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων και επιπλέον ρευστό χρήμα ύψους 20 δισ. δολαρίων. Φυσικά, η διάσωση της Citi ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί ένα εφιαλτικό ντόμινο χρεοκοπιών τραπεζών. Είχε προηγηθεί η διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων του ασφαλιστικού κολοσσού AIG καθώς και των δύο στεγαστικών κολοσσών Fannie Mae και Freddie Mac, αλλά το σχέδιο διάσωσης της Citi με αρχιτέκτονα τον Τίμοθι Γκάιθνερ (ο επιλεγής υπουργός Οικονομικών του Ομπάμα) είναι πολύ καλύτερο και φυσικά απείρως γενναιόδωρο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζεται με βεβαιότητα το μέλλον της.
Ομως, μένει να αποκαλυφθεί και ο ρόλος του Τίμοθι Γκάιθνερ, που πρέπει να γνωρίζει πολλά από τα βρώμικα μυστικά των τραπεζών της Wall Street και το γιατί αφέθηκαν είτε να χρεοκοπήσουν είτε να πουληθούν (Lehman Brothers, Merrill Lynch, Bear Stearns, Washington Mutual, Wachovia) και δεν διασώθηκαν όπως η Citi. Οπως επισημαίνουν οι New York Times, ο 47χρονος Γκάιθνερ οφείλει να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά στο Κογκρέσο όταν θα περάσει από ακρόαση για να εγκριθεί ο διορισμός του.
από τη σημερινή στήλη της ΖΖ
Μου φαίνεται ότι πολύ γρήγορα θα πάμε σε υπερ-πληθωρισμό - το έχω ξανα-γράψει
2 comments:
@geokalp η μόνη περίπτωση να μην πάμε σε υπερ-πληθωρισμό είναι να πάμε σε υπερ-ύφεση...
το κρατάω!
Post a Comment