Σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία
«Κάναμε πολλά πράγματα...μένουν όμως κι άλλα να γίνουν» σημείωσε μετά από συνάντηση που είχε με το Βρετανό ομόλογό του Άλιστερ Ντάρλινγκ, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την κρίση «επικρατεί αβεβαιότητα». Καταλήγοντας, πρόσθεσε: «Μου εμπνέουν εμπιστοσύνη οι βρετανικοί κυβερνητικοί χειρισμοί για την οικονομία. Αλλά για το πότε ακριβώς θα εισέλθουμε όλοι σε αναπτυξιακή φάση εκ νέου, στο σημείο αυτό, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου».
«Ασταθής» η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Ασταθή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν αρκετά «σκαμπανεβάσματα» καθώς τα κράτη θα προσπαθούν να προσαρμοστούν στη συρρίκνωση του πλούτου τους και στη διόγκωση των δημοσίων ελλειμμάτων.«Η κρίση ήταν μεγάλη ως προς τον βαθμό και τη σοβαρότητα της ζημιάς που προκάλεσε στις οικονομίες ανά τον κόσμο», ανέφερε σήμερα ο Γκάιτνερ σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.
«Δεδομένης της ζημιάς που έχει γίνει στα χρηματοοικονομικά συστήματα, της απώλειας πλούτου, των απαραίτητων προσαρμογών σε μια μακρά περίοδο εκτεταμένου δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται ρεαλιστικό να αναμένουμε μια σταδιακή ανάκαμψη με περισσότερα σκαμπανεβάσματα και προσωρινές αντιστροφές», υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός υπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι οι έντονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αρχίζουν να αποδίδουν και οι ΗΠΑ οφείλουν να βοηθήσουν, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη.
«Δεδομένου του ρόλου του δολαρίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον σημαντικό αντίκτυπο της αμερικανικής οικονομίας στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, αναγνωρίζουμε πλήρως ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένες ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγές: Bloomberg, Reuters