8.7.09

Στο 5,9% του ΑΕΠ βλέπει το έλλειμμα η Τρ. Πειραιώς

Δημοσιονομικό εκτροχιασμό με το έλλειμμα στο 5,9% του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας στο 9-10% και κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2-1%, ανάλογα με το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, προβλέπει για φέτος η Τράπεζα Πειραιώς, σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις της κρίσης σε αυτήν.
Οι αναλυτές της Τράπεζας, αν και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, υποστηρίζουν ότι το υψηλό πρόγραμμα δανεισμού -που μπορεί να φτάσει φέτος στα 62,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- δείχνει ουσιαστικά τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και αναχρηματοδότησης του χρέους. Ετσι, το μεν έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ, το δε χρέος στο 104,6% του ΑΕΠ.
Δημοσιονομικές ανισορροπίες
Εκτιμήσεις που είναι χειρότερες όχι μόνο από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομίας, αλλά και από αυτές της Κομισιόν. Μάλιστα, οι αναλυτές της Τράπεζας θεωρούν ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης με τη λήψη των φοροεισπρακτικών μέτρων «δεν επιλύουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία» και στηρίζουν την άποψή τους σε δύο παράγοντες.
1. Στο ότι κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, αφού δεν επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών προκειμένου η δημοσιονομική σύγκλιση να είναι μακροχρόνια διατηρήσιμη.
2. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους που θα προκύψει από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, θα έχει θετική επίπτωση μόνον φέτος. Γι’ αυτό και δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέα μέτρα πριν από το τέλος του 2009, στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010.
Σχετικά με την ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί φέτος με ρυθμό που θα κυμαίνεται από 0,2% έως και 1%, σύμφωνα με την έκθεση. Το πού θα διαμορφωθεί τελικά το ποσοστό ανάπτυξης, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας, θα υποχωρήσει στο 10-12% του ΑΕΠ, με πιθανότερο σενάριο να διαμορφωθεί στο 10,7% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί μεταξύ 9% και 10%, καθώς το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων και υπαλλήλων στο Δημόσιο, αποτρέπει μια απότομη άνοδο της ανεργίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/07/2009_321338

No comments: