15.7.09

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Nabucco

Υπεγράφη σήμερα στην Άγκυρα, μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία) και της Τουρκίας, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.

Το εν λόγω έργο, το οποίο έχει τη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή.

«Η υπογραφή αυτή αποτελεί επιστέγασμα της αποφασιστικότητάς μας να κατασκευάσουμε τον αγωγό Nabucco όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η κατασκευή του αγωγού, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί το 2015. Η επιτυχία του, ωστόσο, κρέμεται από μια κλωστή, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα είναι ικανός ο αριθμός χωρών που θα δεσμευτούν να τροφοδοτήσουν τον αγωγό με φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν εναποθέτει τις ελπίδες της στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου 850 δισ. κυβικών μέτρων και θεωρείται ως η βασική πηγή αερίου για τον Nabucco.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/13/1689385.htm

No comments: