28.11.09

Πτώση 22,3% στα κέρδη των εισηγμένων στο εννεάμηνο

Περικοπές δαπανών, κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών, αναστολή επενδύσεων

Την ασθενέστερη επίδοση μετά το 2002, όταν εφαρμόστηκαν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, εμφανίζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο εννεάμηνο του 2009. Η διεθνής ύφεση έχει συνθλίψει την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν πτώση 22,3%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 49% των εισηγμένων εταιρειών. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων όλων των εισηγμένων ολοκληρώνεται μεθαύριο, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009.
Κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πτώση των κερδών για το σύνολο των 285 εισηγμένων ήταν της τάξεως του 19,4%. Τα κέρδη των εισηγμένων στο γ΄ τρίμηνο του 2009 στην πλειονότητά τους προέρχονται από δραστικές περικοπές δαπανών, κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών, αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων και γενικότερα μεγάλων οικονομιών κλίμακος που περιλαμβάνει και μείωση προσωπικού και σε λίγες περιπτώσεις έχουμε λειτουργική κερδοφορία από αύξηση των περιθωρίων κέρδους, καθώς η ζήτηση παραμένει αναιμική για την πλειονότητα των κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας.
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, για τις 140 εισηγμένες, προκύπτει ότι στο εννεάμηνο του 2009 τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μετόχων ανήλθαν στα 4,697 δισ. ευρώ έναντι 6,049 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη κερδοφορία το 2008, καταγράφοντας μία πτώση της τάξεως του 22,36%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2009 ανήλθε στα 44,079 δισ. ευρώ έναντι 51,750 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 14,9%. Αντίθετα στη λειτουργική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο εννεάμηνο του 2009 ανήλθε στα 7,347 δισ. ευρώ από 7,093 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας άνοδο 3,59%.
Οι εισηγμένες έχουν αναπτύξει άμυνες απέναντι στην ύφεση από την αρχή του έτους. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των περιορισμών διεφάνησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2009 από τη μείωση των συνολικών υποχρεώσεων (βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων). Ταυτόχρονα οι εισηγμένες θεωρείται απίθανο να καταγράψουν τις ζημίες ύψους 1,17 δισ. ευρώ του τετάρτου τριμήνου του 2008. Εκείνη τη χρονική περίοδο είχαν αιφνιδιασθεί από την ένταση και τη διάρκεια που συναντούσε την ελληνική οικονομία η διεθνής οικονομική κρίση. Η συγκρατημένη αισιοδοξία των διοικήσεων των εισηγμένων έχει να κάνει με βελτίωση παραγγελιών που έχει αρχίσει να φαίνεται μετά τον Σεπτέμβριο αλλά και εναλλακτικών λύσεων σε θέματα αντιμετώπισης της κρίσης. Το βέβαιο είναι ότι η οικονομική κρίση δεν θα περιοριστεί μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, αλλά θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να υπάρξει πιο ομοιογενής ανάκαμψη και περισσότερη διάχυση της ζήτησης. Οσες ελληνικές εισηγμένες έχουν μεγάλο δείκτη εξωστρέφειας αναμένεται να συνέλθουν πιο σύντομα και εκτιμάται ότι θα διαπιστώσουν ανάκαμψη των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους. Αυτό θα συμβεί εφόσον δεν έχουμε «διπλό πάτο» στην ύφεση όπως υποστηρίζει για παράδειγμα ο καθηγητής Nουριέλ Ρουμπίνι. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές εταιρείες προετοιμάζονται για ένα ακόμη δύσκολο οικονομικό έτος. Η πρόσφατη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσε νέες απώλειες κυρίως για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις σε μία περίοδο που προσπαθούσαν να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Μέσα στον Δεκέμβριο οι περισσότερες εισηγμένες θα συγκαλέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια για να καθορίσουν τα επενδυτικά σχέδια το 2010 και κυρίως να επανεξετάσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

No comments: