25.11.09

Γερμανία: Πτώση για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK

Μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών GfK, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK για το Δεκέμβριο σημείωσε πτώση στις 3,7 μονάδες, από 4,0 μονάδες το Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,9.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης έρχονται σε αντίθεση με την αναπάντεχα σημαντική αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης όπως αυτή καταγράφηκε από το ινστιτούτο Ifo και δημοσιεύτηκε χθες.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ανάλογα με την έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και έδειξε ότι η ιδιωτική κατανάλωση αποτέλεσε έναν από τους πιο αδύναμους παράγοντες της οικονομία στο τρίτο τρίμηνο.

Η GfK ανακοίνωσε ότι οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για το γενικότερο οικονομικό outlook έχουν επιδεινωθεί έναντι της αμέσως προηγούμενης έρευνας, καθώς επίσης και οι προσδοκίες για τα εισοδήματά τους. Τέλος η εταιρεία ανέφερε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δέχεται πιέσεις από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ωστόσο την ίδια στιγμή ενισχύεται από τον έντονο ανταγωνισμό των εταιρειών τροφίμων.
http://www.capital.gr/News.asp?id=860115

No comments: