Μετά τις προτάσεις Ομπάμα σε ό, τι αφορά τον έλεγχο και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, που έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς, χτες ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δέχθηκε έντονη επίθεση στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της κοινής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street θα υπαχθούν σε έναν ελεγκτικό Οργανισμό. Οι δηλώσεις αυτές πάγωσαν τη Wall Street.
Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά την εποπτεία των συστημικών κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο κ. Γκάιτνερ ήταν απόλυτος. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προτείνει για τους κανόνες ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα και στη Wall Street, έναν Οργανισμό ώστε να τιθασεύσει την ανάληψη κινδύνου απ’ όσες χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι είτε πολύ μεγάλες είτε υπερβολικά αλληλένδετες ώστε η κατάρρευσή τους να απειλεί το σύστημα.
Τις καίριες αυτές ρυθμίσεις έχει καταθέσει προς ψήφιση στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Ομπάμα, με στόχο να αναμορφώσει όλους τους ομοσπονδιακούς θεσμούς εποπτείας και να τους αναγκάσει, όσους διατηρήσει εν λειτουργία, να αλλάξουν τον καταστατικό χάρτη λειτουργίας τους. Η ενοποίηση των ομοσπονδιακών και εθνικών εποπτικών αρχών του τραπεζικού τομέα αποτελεί για την κυβέρνηση επιλογή υψίστης σημασίας. Αλλά οι αντιδράσεις είναι λυσσαλέες.
Το ζήτημα είναι ότι οι λαϊκίστικες φωνές των τραγικά αποτυχημένων, αφού δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάρρευση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, εποπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τις πανίσχυρες αρμοδιότητές τους, βρίσκουν ευήκοα ώτα στο Κογκρέσο. Οι προτάσεις Ομπάμα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του εποπτικού συστήματος που είχε εγκαταστήσει τη δεκαετία του 1930 ο Ρούζβελτ, προκειμένου να αποδίδει και τον 21ο αιώνα κατά τον οποίο οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές πρακτικές έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες και εξεζητημένες.
Και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις αλλαγές δεν αντιδρούν μόνο οι εποπτευόμενοι, όπως η Ενωση Αμερικανικών Τραπεζών και η Ανεξάρτητη Κοινότητα Τραπεζιτών, αλλά και οι επόπτες. Σαν να μη θέλουν να αλλάξει το παραμικρό σε ένα τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα που αποδείχθηκε λειτουργικά έωλο και αυτοκαταστροφικό, εποπτικά ανεπαρκές και διάτρητο, οικονομικά επικίνδυνο και ηθικά αποδομημένο.
Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιθυμεί διακαώς να επεκταθούν οι αρμοδιότητες της Fed. Ηδη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, κάλεσε προ ημερών την κ. Σεϊλά Μπερ, πρόεδρο της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων που εναντιώνεται στην ανάληψη της πλήρους ευθύνης για την εποπτεία από τη Fed.
Η Fed έχει δεχθεί τα βέλη βουλευτών και επενδυτών, επειδή δεν πέτυχε να περιορίσει την ανάληψη υπερβολικού κινδύνου από τις τράπεζες της Wall Street, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία και κατ’ επέκταση η παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση του 1929/30. Η κ. Μπερ αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέρι Σαπίρο, έχουν διαφωνήσει με την ανάληψη της πλήρους ευθύνης από τη Fed και τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός συμβουλίου υπηρεσιών που θα αναλάβει να τιθασεύσει την ανάληψη κινδύνου απ’ όσες χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι είτε πολύ μεγάλες είτε υπερβολικά αλληλένδετες ώστε η κατάρρευσή τους να απειλεί το σύστημα.
Αντίθετα, μεγάλη νίκη έχει πετύχει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία εγκρίθηκε η πρώτη ριζική μεταρρύθμιση στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η Επιτροπή του Κογκρέσου με ψήφους 43 υπέρ - 26 κατά ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιβάλλει νέους κανόνες στο σούπερ ρισκαδόρικο τομέα των OTC derivatives (δηλαδή στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές στα παράγωγα).
Στόχος να στενέψουν τα περιθώρια δράσης των golden boys και να περιοριστεί η «δημιουργική ασυδοσία» των τραπεζιτών, εντάσσοντας με κανόνες στο πλέγμα της χρηματοοικονομικής εξουσίας των ΗΠΑ τις OTC derivatives.
No comments:
Post a Comment