27.11.09

Ντουμπάι: ένας προαναγγελθείς οικονομικός θάνατος...

ΖΖ

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι τράπεζες της Ευρώπης και της Αμερικής συγκλονίστηκαν και οι μετοχές τους ξεπουλήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η τεράστια απάτη του Μπέρναρντ Μέιντοφ, που λήστεψε από τους επενδυτές μέσω ενός σχήματος - «πυραμίδας» το απίθανο ποσό των 65 δισ. δολαρίων. Βεβαία, ο ίδιος καταδικάστηκε σε 150 χρόνια κάθειρξη για απάτη «ιδιαιτέρως ειδεχθή». Επρόκειτο για μια εγκληματικά ευφυή σύγχρονη επένδυση «τύπου Ponzi».

Ωστόσο, η κατάρρευση της επενδυτικής πυραμίδας του Μπέρναρντ Μέιντοφ συσσώρευσε τεράστιες ζημιές στις κορυφαίες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Τώρα ξανά οι τράπεζες και οι μετοχές τους δοκιμάζονται από την κατάρρευση του Dubai World, του επενδυτικού κρατικού βραχίονα του Εμιράτου του Ντουμπάι. Οι εμίρηδες του Ντουμπάι ζήτησαν εξάμηνη «περίοδο χάριτος» από τις τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει το Dubai World, για την αποπληρωμή των χρεών του που υπολογίζονται στα 60 δισ. δολάρια. Φυσικά δεν μιλάμε για απάτη, αλλά για το υπερφίαλο όραμα των εμίρηδων να δημιουργήσουν μια όαση στην άμμο! Η παγκόσμια οικονομική και τραπεζική κρίση βύθισε το όραμα αυτό. Ηταν το κυρίαρχο fund των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων του Ντουμπάι, που αποτέλεσε μια υπερσύχρονη επενδυτική μηχανή. Ωστόσο, το εφιαλτικότερο είνα ότι προξένησε τεράστια ερωτήματα για την ασφάλεια και την προστασία των επενδύσεων και έσυρε στην ταπείνωση το οικονομικό θαύμα του Ντουμπάι.

Η είδηση πυροδότησε μια «ανταγωνιστική φυγή προς την έξοδο» των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές, που πήρε, όμως, εκρηκτικές διαστάσεις για τις φήμες γύρω από τα προβλήματα της Σαουδικής Αραβίας. Oι φήμες αυτές που λέγεται ότι γνωρίζουν καλά τις κινήσεις των πετρελαιάδων της Mέσης Aνατολής, επειδή μέσω Λονδίνου εκτελούνται οι εντολές τους, απέδωσαν τις πωλήσεις των μετοχών σ’ αυτά!

Στιγμές «δράματος» έζησαν χθες οι επενδυτές σε όλες τις αγορές. Ευτυχώς, η Wall Street ήταν κλειστή. Με συνέπεια το domino effect να παρασύρει τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη. Aντίθετα, χάρη στο ξεπούλημα των μετοχών και των εμπορευμάτων ευνοήθηκε χθες το δολάριο που ανέκαμψε από τη βουτιά. Η πολύμηνη άνοδος των τραπεζικών μετοχών στα ύψη ώθησε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να αρχίσουν να ξεπουλούν εν όψει και του τέλους του έτους. Στις ΗΠΑ τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης πιθανότατα να έχουν περάσει, αλλά τα μεγάλα ερωτήματα που άφησε πίσω μένουν να απαντηθούν. Βεβαίως, οι γενναίες ενέσεις ρευστότητας και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα έχουν λειάνει τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. Αλλά οι ελπίδες ουσιαστικής ανάκαμψης, επειδή η κατανάλωση είναι η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας και ολόκληρου του κόσμου, είναι πενιχρές. Οι φόβοι που υπήρχαν ότι οι Aμερικανοί έχουν σταματήσει να καταναλώνουν εξ αιτίας της ανεργίας παραμένουν. Διαχειριστές τόσο των συντηρητικών όσο και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων γνωρίζουν πως οι επενδυτές συχνά έχουν την τάση να συγχωρούν πιο εύκολα αν χάνουν χρήματα και οι άλλοι. Το ίδιο ισχύει και για τις οικονομίες. Ομως, ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής κρύβει πολλές παγίδες. Η άντληση από το σύστημα της τεράστιας ποσότητας ρευστότητας θα επηρεάσει και τις τραπέζες. Τα εργαλεία που συνήθως χρησιμοποιούνται σε ομαλές συνθήκες θεωρούνται ανεπαρκή για στρατηγική εξόδου από μη συμβατικές πολιτικές.

No comments: