Σημαντικές είναι οι ανησυχίες για την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας αλλά και τη "δύναμη" του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που αποτυπώνεται και στο spread των ομολόγων, όπως σημειώνει δημοσίευμα της "WSJ".
Η συγκεκριμένη εφημερίδα κάνει λόγο για εύθραυστο τραπεζικό σύστημα -τονίζοντας, πάντως, ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης και όχι μόνο το ελληνικό- το οποίο αντιδρά με πανικό σε οποιαδήποτε έστω και έμμεση είδηση ότι ενδέχεται η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αλλαγή στα μέτρα στήριξης.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά τόσο στο υψηλό έλλειμμα της Ελλάδας (12,5% του ΑΕΠ) όσο και στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Jean-Claude Trichet στη "Le Monde", στην οποία τόνισε πως υπάρχουν κάποιες χώρες της Ε.Ε. που κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους λόγω της δυσχερούς κατάστασης των δημοσιονομικών μεγεθών τους. Αναφορά γίνεται επίσης και στις συμβουλές της Τράπεζας της Ελλάδας προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να είναι προσεκτικά στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στην επόμενη δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ. Μάλιστα, ο κ. Daniele Antonucci, αναλυτής της Morgan Stanley, αναφέρει: "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει τα περισσότερα δάνεια από την ΕΚΤ. Ο φόβος έγκειται στο γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα ίσως είναι υπερβολικά εξαρτημένο από την κεντρική τράπεζα".
Ένας από τους φόβους των αγορών (πάντα κατά τη "WSJ") είναι το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και επομένως και των ομολόγων της. Βάσει του χειρότερου σεναρίου, νέα υποβάθμιση, έστω και κατά μία μονάδα, θα οδηγούσε σε επιβολή πέναλτι 5% από την ΕΚΤ στις εγγυήσεις που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν. Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες της Ελλάδας θα χρειαστούν επιπλέον δύο δισ. ευρώ προκειμένου να δανειστούν από την ΕΚΤ, γεγονός που μπορεί να φέρει κάποιες από αυτές αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα. Πάντως, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο να συμβεί. Άλλωστε, ακόμη και μετά την υποβάθμιση από τη Fitch και την "απειλή" της Standard & Poor’s, η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται τρεις μονάδες υψηλότερα από το κατώτατο όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ο κ. Colin Ellis, οικονομολόγος της Daiwa Securities SMBC, υπογραμμίζει στη "WSJ" ότι θα υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις για την Ελλάδα, προσθέτει όμως πως η περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας και η εξ ανάγκης έξοδός της από την ευρωζώνη είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Εάν υπάρξει ακόμα και το χειρότερο, τότε η ΕΚΤ, θα χαλαρώσει τους κανόνες δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/556786/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment