23.11.09

ML: Βλέπει ανάκαμψη της Ελλάδας το 2010

Θετική τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η Merrill Lynch σε σημερινή έκθεσή της (23/11), όπου ωστόσο προειδοποιεί ότι ίσως είναι πολύ αργά για να αποφευχθούν περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Όπως αναφέρει ο οίκος, το ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μακρινό και, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη επιταχύνεται σε ένα περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα θα ανακάμψει επίσης από το 2010. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι ανησυχίες των αγορών, όπως αποτυπώθηκαν και στην εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, "είναι υπερβολικές".
Παράλληλα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισσοροπίες της χώρας στα θέματα των περικοπών δαπανών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η Merrill Lynch τονίζει οτι με μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή που θα περιλαμβάνει μειώσεις δαπανών και αυξήσεις στους φόρους, το έλλειμμα της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό το 2010. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Κομισιόν έχει χάσει την υπομονή της και παρακολουθεί "στενά" την υπόθεση.
Επίσης, όπως σημειώνει, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ενδιαφέρονται περισσότερο για την υλοποίηση πολιτικών παρά για τις υποσχέσεις. "Αν και η κυβέρνηση κάνει λόγο για περικοπές δαπανών και ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας, υποπτευόμαστε ότι ίσως είναι ήδη πολύ αργά για να αποφευχθεί ακόμη ένας γύρος υποβαθμίσεων της Ελλάδας", τονίζει η ML.
Μια πιθανή νέα υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι στο διάστημα μεταξύ Απριλίου-Μαϊου 2010 θα χρειστεί να εκδοθούν κρατικά ομόλογα αξίας 16,6 δισ. ευρώ λόγω ωρίμανσης παλαιότερων εκδόσεων.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/557367/Article.aspx

No comments: