21.11.09

διαπιστώσεις ανεργίας ΗΠΑ

Η επίμονη ανεργία

Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 10,2%, χαμηλότερα από το μεταπολεμικό ρεκόρ του 10,8% που είχε καταγραφεί το 1982. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που είναι μακροπρόθεσμα άνεργοι είναι υψηλότερο από κάθε άλλη φορά μετά την κρίση του ’30.

Η επίμονη, μακροπρόθεσμη ανεργία, με 5,6 εκατ. Αμερικανούς να αδυνατούν να βρουν δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου, ίσως αποτελέσει τη βασική πρόκληση για την κυβέρνηση Ομπάμα, στην περίπτωση που επιδιώξει την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας. Γεγονός είναι πάντως ότι η βραχυπρόθεσμη ανεργία -το ποσοστό των ατόμων που παραμένει άνεργο για λιγότερο από 15 εβδομάδες- αρχίζει να μειώνεται, ανερχόμενο στο 4,5% τον Οκτώβριο από το ρεκόρ του 4,9% τον Μάιο. Πρόκειται για μία ένδειξη εξόδου της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση, η οποία ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2007. Στο παρελθόν πάντως, βάσει επίσημων στοιχείων, η ύφεση εθεωρείτο λήξασα μέσα σε διάστημα δύο μηνών μετά την κορύφωση της βραχυπρόθεσμης ανεργίας.

Ωστόσο, στην τρέχουσα περίπτωση τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο κύκλος της ύφεσης είναι ο χειρότερος μεταπολεμικώς, καθώς τον Οκτώβριο υπήρχαν στις ΗΠΑ 7,7 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες απ’ ό,τι τον Δεκέμβριο του 2006. Επίσης, στην τρέχουσα ύφεση χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία έπληξε περισσότερο τους νέους και λιγότερο τις γυναίκες και τους εργαζόμενους ηλικίας 54 έως 64 ετών. Τα στοιχεία απαιτούν καλύτερη ανάλυση της αγοράς εργασίας, καθώς καταδεικνύουν αλλαγές συγκριτικά με το παρελθόν.

Floyd Norris, NYT

No comments: