21.11.09

Διαφώνησαν οι τραπεζίτες για τη ρύθμιση χρεών

Ενστάσεις διατύπωσαν οι τραπεζίτες στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, για το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ζητεί να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου τα στεγαστικά δάνεια, θεωρώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πλήττεται η ενυπόθηκη πίστη, ενώ θα δυσχεράνει τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, διαδικασία από την οποία οι τράπεζες αντλούν πολύτιμη ρευστότητα. Ωστόσο, από το υπουργείο Oικονομίας το σημείο αυτό χαρακτηρίζεται «αδιαπραγμάτευτο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_18/11/2009_361736

οι διαφωνίες, οι οποίες ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση ξεπεράστηκαν ή τουλάχιστον αμβλύνθηκαν είναι οι ακόλουθες:

- Οι τραπεζίτες ζητούν να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου τα στεγαστικά δάνεια, θεωρώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πλήττεται η ενυπόθηκη πίστη, ενώ θα δυσχεράνει τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, διαδικασία από την οποία οι τράπεζες αντλούν πολύτιμη ρευστότητα. Ωστόσο, από το υπουργείο το σημείο αυτό χαρακτηρίζεται «αδιαπραγμάτευτο».

- Η ΕΕΤ υποστηρίζει ότι προκειμένου να απαλλαγεί από τα χρέη ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης, θα πρέπει να έχει καταβάλει για χρονικό διάστημα από 3-5 έτη το 20% τουλάχιστον των συνολικών οφειλών του. Το νομοσχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό, 10%, σημείο στο οποίο μέχρι στιγμής επιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

- Η ΕΕΤ υποστηρίζει ότι στο αρχείο του Τειρεσία θα πρέπει να τηρούνται τα στοιχεία για τις οφειλές του υπερχρεωμένου καταναλωτή, ο οποίος μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης, για δέκα χρόνια. Το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, το άρθρο 8, προβλέπει ότι ο χρόνος τήρησης και χρήσης δεδομένων οικονομικής φύσεως δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα τριών ετών από τη λήξη της ρύθμισης των χρεών ή των πέντε ετών από την κήρυξη της απαλλαγής από τα χρέη. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο σημείο αυτό, αλλά διαφορετική ερμηνεία, καθώς, όπως επισήμανε, συνολικά ο χρόνος από την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης έως τη λήξη της είναι περίπου δέκα έτη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100029_18/11/2009_361723

No comments: