18.11.09

Pellegrini για τη στρατηγική του Bernanke: “Καθαρή Τρέλα”

Μερικοί έξυπνοι άνθρωποι αισθάνονται τουλάχιστον συγκρατημένα αισιόδοξοι για την οικονομία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή-μεταξύ των οποίων και Jim Cooper του BusinessWeek. Ο Paolo Pellegrini, ωστόσο, όχι.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο Pellegrini ένας αναλυτής ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη, βοήθησε το διαχειριστή hedge fund John Paulson να βγάλει πάρα πολλά χρήματα κατά την κατάρρευση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου το 2007 και το 2008. Ο Pellegrini και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τόνους δεδομένων υποθηκών στις ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τιμές κατοικιών επρόκειτο να καταρρεύσουν, και επένδυσαν ανάλογα. Ο Paulson έβγαλε πάνω από 3,5 δισ. δολάρια μέσω trade. O Pellegrini, ο οποίος τώρα επενδύει τα προσωπικά του χρήματα μέσω της εταιρείας PSQR Capital, παρουσιάστηκε πολύ επιδέξια πρόσφατα από τους φίλους μας (και νέους ιδιοκτήτες) στο Bloomberg.
Ο Pellegrini δεν κρύβει την περιφρόνησή του για την πολιτική της Διοίκησης Ομπάμα γενικά και του προέδρου της Fed Ben Bernanke ειδικότερα. Μιλώντας σε συνέδριο private equity στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ο Pellegrini αποκάλεσε τη στρατηγική χαμηλών επιτοκίων του Bernanke "καθαρή τρέλα."
"Ο Bernanke και οι άλλοι", είπε, "μας λένε πως η λύση των προβλημάτων μας είναι να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια, ακόμη και ως μια άλλη μορφή φούσκας, απειλώντας να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες αποταμιεύσεις, που φυλάσσονται για τη συνταξιοδότηση εξοικονόμησης σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στη λήθη."
Τα πρόσφατα ράλι στις μετοχές και τις άλλες αγορές, λέει, δεν είναι σημάδια μελλοντικής ανάπτυξης. Είναι ράλι bear market, όχι διαφορετικά με εκείνα που ακολούθησαν την κατάρρευση των χρηματιστηρίων το 1929. "Ο Ben Bernanke είναι και αυτός μεγάλος γνώστης του κραχ. Δεν ξέρω τι έμαθε από αυτό. "
Περαιτέρω, πιστεύει πως τα σημάδια της ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία είναι απατηλά. Ο Pellegrini εκτιμά πως το "πακέτο" στήριξης συνείσφεραν 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση 3,5 τοις εκατό του πραγματικού ΑΕΠ, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου στο τρίτο τρίμηνο. "Ζούμε σήμερα μια ανάκαμψη της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζεται αποκλειστικά στα τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση." Όταν αυτά εξασθενίσουν, το οποίο αναμένει από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, η οικονομία θα συνεχίσει τη χαλάρωση.
Αν συμβεί αυτή η double dip ύφεση, λέει o Pellegrini, το ήδη αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να καταρρεύσει περαιτέρω. Ο Bernanke και οι συνεργάτες του δεν θα έχουν κανένα νομισματικό εργαλείο για το καταπολεμήσουν. “Αυτή τη στιγμή έχουμε ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια," λέει ο Pellegrini, "Εάν τα επιτόκια ήταν 10% θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε, αλλά χρησιμοποιήσαμε αυτήν την τακτική τα τελευταία 20 χρόνια και γι΄ αυτό έχουμε τέτοια θέματα."
Τι να κάνουμε; Ο Pellegrini λέει πρώτη προτεραιότητα είναι να πληρωθεί το χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ. Πρότεινε ένα σχέδιο για τη χρησιμοποίηση των χρημάτων του TALF ώστε να αναδιαρθρωθούν οι υποθήκες τύπου underwater.
Από εκεί και πέρα o Pellegrini σκέφτεται πως η Fed πρέπει να εξορκίσει το εύκολο χρήμα του Greenspan και να επιστρέψει στο σκληροπυρηνικό παράδειγμα του Paul Volcker. Πιστεύει επίσης ότι το Κογκρέσο πρέπει να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες για να αποτρέψουν τις τράπεζες από το να παίρνουν τεράστια ρίσκα. Δεν περιμένει πως θα συμβεί ούτε αυτό.
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=855250

Ο ΠΕΛΕΓΚΡΙΝΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ '80 ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ...
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ;

No comments: