16.5.12

Γιατί θα πληρωθεί τελικά το ακούρευτο ομόλογο

Στο ακέραιο θα εξοφληθούν τελικώς οι ομολογιούχοι που είχαν ελληνικά ομόλογα ξένου Δικαίου και ορθώς, όπως αποδεικνύεται, δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα. Η Ελλάδα αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες ότι «θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων, ύψους περίπου 435 εκατομμυρίων ευρώ, ομολόγων λήξης 15 Μαΐου του 2012.

»Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI - συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.

»Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και τις επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία. Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή.

»Οπως, μάλιστα, δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος στους «Financial Times»: «Θεωρήθηκε ότι δεν θα ήταν σοφό να γίνει στάση πληρωμής ομολόγου σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, κατά την οποία αμφισβητείται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ».

Το βασικό σκεπτικό στο οποίο στηρίζει η Αθήνα την απόφαση αυτή είναι πως οι τίτλοι αυτοί διεπόμενοι από ξένο Δίκαιο εμπεριέχουν ρήτρες αποπληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι αν μια έκδοση δεν πληρωθεί οι ομολογιούχοι άλλων ανάλογων σειρών και εν προκειμένω των άλλων 6 δισ. ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν άμεση ολική αποπληρωμή. Αντίθετα, όπως παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, αν η σειρά αυτή πληρωθεί δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πληρωθούν και οι άλλες, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διαθέτουν κατά περίπτωση την ευχέρεια της απόφασης.

Βεβαίως, η απόφαση αυτή εγείρει ηθικά θέματα, καθώς τελικώς αποδεικνύει ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο fund είναι επενδυτικό σχήμα υψηλού κινδύνου και τοποθετήθηκε στα ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές. Την ίδια στιγμή, τεράστια απώλεια περιουσίας έχουν υποστεί λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος οι ομολογιούχοι που είχαν τοποθετήσει αποταμιεύσεις σε ελληνικά ομόλογα που εθεωρούντο προ της κρίσης η πλέον συντηρητική τοποθέτηση, ενώ στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω του κουρέματος έχουν βρεθεί ασφαλιστικά ταμεία, Πανεπιστήμια και προμηθευτές του Δημοσίου.

Το έτερο θέμα που τίθεται, είναι από πού θα εξασφαλιστούν τα χρήματα αυτά ώστε να αποπληρωθεί το ομόλογο, αφού ως γνωστόν υπό τις παρούσες συνθήκες οι ταμειακές δυνατότητες του Δημοσίου είναι και περιορισμένες και μετρημένες, ενώ δεν μπορεί να προεξοφληθεί το πότε θα ξεπαγώσει και η ροή των χρημάτων της βοήθειας. Είναι δε γνωστό ότι ήδη το EFSF μπλόκαρε την εκταμίευση μέρους της προηγούμενης εγκεκριμένης δόσης των 5,2 δισ. ευρώ εκταμιεύοντας μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ τα οποίο προορίζονταν για αποπληρωμή ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και τα οποία υπενθυμίζεται ότι επίσης δεν υπήχθησαν στο κούρεμα.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΠΕ «ΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ»Ιδιαίτερη συζήτηση για την πληρωμή του ομολόγου των 430 εκατομμυρίων που έμεινε εκτός PSI έγινε χθες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «αποκορύφωμα αυτής της πολιτικά τυχοδιωκτικής στάσης». Ως γνωστόν, στην προηγούμενη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε ταχθεί κατά της πληρωμής του, ενώ οι κκ. Σαμαράς και Τσίπρας εξάρτησαν τη στάση τους από την εισήγηση του πρωθυπουργού.

Χθες ο κ. Παπαδήμος με σημείωμά του προς τον κ. Παπούλια στάθμισε ότι αυτό το ομόλογο τελικά πρέπει να πληρωθεί, καθώς βρισκόμαστε σε κατάσταση αβεβαιότητας, θεωρώντας ότι η επόμενη κυβέρνηση μπορεί αν θέλει να μην πληρώσει τα επόμενα.

Ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ είπε ότι συμφωνεί, ωστόσο ανέδειξε την αντίφαση της στάσης του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τώρα τάσσεσαι υπέρ μιας μονομερούς ενέργειας και να μην πληρωθεί το ομόλογο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αντέτεινε ότι «το να ξέρει κανείς τα πράγματα ολίγον είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να μην τα ξέρει καθόλου, διότι η μη πληρωμή του ομολόγου αυτού συνιστά default του ομολόγου της συγκεκριμένης έκδοσης, του συγκεκριμένου ISN, του συγκεκριμένου αριθμού και όχι cross default, χρεοκοπία της χώρας».

Επικαλέστηκε επίσης την άποψη του Euro Working Group σε επίπεδο των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, πλην της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ τού να μην πληρώσουμε, για να είναι αξιόπιστο το PSI.

«Οταν παίρνεις από τις τράπεζες ή από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορείς να δώσεις σε ένα επιθετικό κερδοσκοπικό fund όπως αυτό το dark που έχει το ομόλογο αυτό» είπε ο κ. Βενιζέλος και επιτέθηκε σφόδρα στον κ. Τσίπρα: «Στο όνομα τίνος μιλάτε κ. Τσίπρα; Στο όνομα αυτού που θέλει να πει ότι η χώρα αν δεν πληρώσει τα υπόλοιπα θα είναι σε default; Δηλαδή αν η επόμενη κυβέρνηση δεν πληρώσει τα 6 δισεκατομμύρια που έχουν περισσέψει θα πάει σε default τη χώρα; Πρόκειται για ακραία ανευθυνότητα. Είναι default των συγκεκριμένων ομολόγων με waivers, με ασυλίες για τη χώρα, που τις παρέχουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, η ECB, το EFSF. Αυτή είναι η ανεύθυνη πολιτική στάση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ακριβότερα δανείστηκε το δημόσιο 1,3 δισ. ευρώ
Χθες, το Δημόσιο άντλησε από την αγορά 1,3 δισ. ευρώ μέσω της διάθεσης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 4,34% από 4,2% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Συνολικά υποβλήθηκαν ­προ­­­σφο­ρές ύψους 2,32 δισ. ευρώ που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,32 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 18 Μαΐου 2012.


ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ 18 ΔΙΣ ΕΥΡΩΚλείνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η επικίνδυνη εκκρεμότητα που είχε δημιουργηθεί από την καθυστέρηση της μεταφοράς των 18 δισ. ευρώ στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Το θέμα «ξεκλείδωσε» χθες ύστερα από σχετική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον πρόεδρο του EFSF κ. Ρέγκλιγκ, καθώς είχε σημειωθεί καθυστέρηση χωρίς προφανείς λόγους, που πάντως υπέκρυπταν την παράμετρο της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Εντούτοις, η μεταφορά αυτή δεν μπορούσε να καθυστερήσει άλλο, καθώς για το ποσό αυτό έχει εγγυηθεί γραπτώς το ΤΧΣ προς τις 4 μεγάλες τράπεζες και συνυπολογίστηκε στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν για το 2011, ενώ η μη μεταφορά του, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες αστάθειας και πιέσεων, ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα του συστήματος. Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης πίεσε ιδιαίτερα και η ΕΚΤ, η οποία γενικώς επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1729341&nt=103

________________________________________________

είναι κρίμα να υπάρχει ενημέρωση για τις επιπτώσεις μη-αποπληρωμής αφού έχει κλείσει το θέμα...
μόνο αυτό σημειώνω

No comments: