10.5.12

Οι αναλυτές βλέπουν έξοδο από το ευρώ με διαχειρίσιμο κόστος

Με δραματικούς τόνους αναλυτές και αρθρογράφοι στον διεθνή Τύπο και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους επισημαίνουν τις αυξημένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τις οποίες ανεβάζουν μέχρι και στο 90%, αλλά και τις δυσμενείς συνέπειες για τις λοιπές εξασθενημένες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι πιο συγκρατημένες προσεγγίσεις, σύμφωνα με τις οποίες μια αποχώρηση της Ελλάδας θα είχε κυρίως πολιτικό παρά οικονομικό κόστος για την Ευρωζώνη, η οποία θεωρείται θωρακισμένη έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης.
«Η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί αθόρυβα για το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα», επισημαίνει ο Εριμπερτ Ντίτερ, του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφαλείας, στο Bloomberg.
Ο Λάρι Ελιοτ στον Guardian υπογραμμίζει πως μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να παραβλέπουν το πρόβλημα. Ως αμεσότερη απειλή θεωρεί την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, επικαλούμενος τη Citigroup, η οποία φέρει τις πιθανότητες από 50% έως και 75% – κατά τη βρετανική τράπεζα RBS οι πιθανότητες φθάνουν το 90%, ενώ τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια FX Concepts τοποθετούν την έξοδο ακόμη και τον Ιούνιο. Σε μια τέτοια προοπτική, προσθέτει ο Guardian, θα ακολουθήσει «φαινόμενο ντόμινο», συμπαρασύροντας Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Στον Independent ο Νίκολας Σπάιρο, της Spiro Sovereign Strategy, επισημαίνει ότι, αν και μικρή, η ελληνική οικονομία μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογα προβλήματα στην Ευρωζώνη. Τεράστιες επιπτώσεις προβλέπει και η Τζίλιαν Ετζγουορθ, οικονομολόγος της UniCredit, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια και η Ισπανία. Αντιθέτως, για τον Ουίλιαμ Πόρτερ της Credit Suisse η κατάσταση θα είναι επωφελής για τη χώρα μας. «Οσο πιο σχοινοτενής αποβεί η διαδικασία τόσο θετικότερη για την Ελλάδα θα είναι η έξοδός της», τονίζει, ενώ η ING αμφιβάλλει για το εάν η Ελλάδα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
Κατά τους Financial Times, η Ε.Ε. έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της στη βοήθεια προς τους Ελληνες και τώρα πλέον εναπόκειται σε αυτούς και μόνον να αποφασίσουν για τη μοίρα τους. Ο Τζάστιν Νάιτ της UBS επισημαίνει πως, σε μια διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ λόγω μη ικανοποιητικών επιδόσεών της, λογικό θα ήταν να καλύψει η χώρα τις πληρωμές προμηθευτών και δημοσίων υπαλλήλων με τα εναπομείναντα χρήματά της, έως ότου βρεθεί λύση.
Ο Economist, ωστόσο, περιγράφει με μελανά χρώματα το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Θα επικρατήσει χάος, καθώς όλοι -άνθρωποι και κεφάλαια- θα αναζητούν την έξοδο κινδύνου. Ο πειρασμός να κοπεί χρήμα θα είναι μεγάλος λόγω των αναγκών χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και ο υπερπληθωρισμός πολύ πιθανός. Σε πολιτικό επίπεδο, καταλήγει ο Economist, θα ευνοηθούν τα ακραία κόμματα και η Ελλάδα πιθανώς να καταλήξει ακόμη ένα αποτυχημένο κράτος. Οσο για τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, επέμενε και χθες ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ το επόμενο έτος, προβλέποντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσει σε τρία χρόνια και η Ισπανία, καθώς θεωρεί ότι η Ευρωζώνη κινείται σε μια αργή πορεία προς την καταστροφή.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/05/2012_481710

No comments: