16.5.12

Κrugman: Κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές δεκαετίες

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα γνωρίσουν δεκαετίες στασιμότητας, προέβλεψε την Τρίτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, λέγοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια.

Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, βρίσκονται σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επειδή οι πολιτικοί δεν έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Krugman.

H απόδοση του γερμανικού bund υποχώρησε τη Δευτέρα στο 1,43%, το χαμηλότερο σημείο μετά το 1989. Τα αμερικανικά ομόλογα έφτασαν την Τρίτη στο 1,78% μετά το χαμηλό του 1,67% το Σεπτέμβριο και τα ομόλογα της Βρετανίας στο 1,89%.

"Φαίνεται πως οδεύουμε όλοι για χαμένες δεκαετίες, που σημαίνει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για πολλά χρόνια" δήλωσε στο Bloomberg Surveillance ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Οι επενδυτές ρωτάνε "πότε πιστεύετε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν στις ΗΠΑ ; Πότε πιστεύετε ότι θα αυξηθούν στην Γερμανία και τη Βρετανία" είπε ο κ. Krugman.

"H απάντηση είναι για πολλά πολλά χρόνια. Μοιάζουμε σαν την Ιαπωνία" ανέφερε ο κ. Krugman.

"Σε κάθε χώρα που έχει μια σχετικά σταθερή κυβέρνηση και το δικό της νόμισμα και δανείζεται στο δικό της νόμισμα, όλα αυτά τα επιτόκια είναι χαμηλά για ένα απλό λόγο" υποστήριξε ο κ. Krugman.

"Στις χώρες αυτές το μέλλον μοιάζει σκοτεινό για την πραγματική οικονομία" πρόσθεσε. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/699631/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: