19.3.13

"Κούρεμα" 10% για τραπεζικές μετοχές!

Περίπου αναμενόμενη, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, λόγω της τριήμερης αργίας, η σημερινή εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α., με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται, όπως και στις περισσότερες διεθνείς Αγορές, τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις εξελίξεις στην Κύπρο και την αναζωπύρωση των ανησυχιών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι Τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και την Τετάρτη, 19 και 20 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, "λόγω Τραπεζικής αργίας", κάτι που ισχύει και για τα καταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Από την άλλη, μετάθεση έως και ένα 48ωρο παίρνει η απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι Κυπριακών υποκαταστημάτων προκειμένου, αφενός να ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή το μνημόνιο, αφετέρου να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

Το X.A.K. ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή που λήφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 183 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων και η οποία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του σύμφωνα με το άρθρο 184 του Νόμου, αποφασίστηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, για σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της Αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών. 

Σε συνέχεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την απόφαση αναστολής λειτουργίας όλων των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.Κ. και σχετικού αιτήματος της, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών "Τρ. Κύπρου" και "CPB" για τις 19 και 20 Μαρτίου 2013.

Ανεστάλη ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ευρώ & δολάριο), των Μετατρέψιμων Χρεογράφων 2013/2018, και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ" καθώς και των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιρειών "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ" και "CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD".
Άκρως επικριτικές ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι αντιδράσεις ξένων οίκων και αναλυτών για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κυπριακό Τραπεζικό κλάδο και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές Τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ενώ οι επιπτώσεις στα ratings των Χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει η Moody’s, καθώς πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της ΕΕ.

Η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους Κύπριους καταθέτες είναι η πιο πρόσφατη διάβρωση της προστασίας των ομολογιούχων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και είναι ένα δυσοίωνο σημάδι αναφορικά με το πώς διαχειρίζονται οι διασώσεις, σύμφωνα με την Barclays. Η χωρίς προηγούμενο απόφαση για “bail-in” των καταθετών υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου για ένα Πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών, αναφέρει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν ουσιαστικά τους πολίτες να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις σχολιάζει στο blog του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman. Είναι σαν οι Ευρωπαίοι κρατούν μια φωτεινή πινακίδα, που να γράφει στα Ελληνικά και στα Ιταλικά, "είναι καιρός να τρέξετε στις Τράπεζές σας". Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσες, καταλήγει στο σχόλιό του ο Krugman.

Την ίδια στιγμή σε άρθρο του στους Financial Times ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed el-Arian, υποστηρίζει ότι οι λεπτομέρειες της Κυπριακής διάσωσης θα δημιουργήσουν προκλήσεις στην εφαρμογή, που θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές παρενέργειες.

Όπως επισημαίνει, οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι πήγαν πέρα από το Ελληνικό προηγούμενο της αναδιάρθρωσης των Κρατικών ομολόγων και “άπλωσαν” ακόμα περισσότερο το μοίρασμα του βάρους. Ο CEO της Pimco δηλώνει ότι προβληματίζεται λιγότερο από την απόφαση για επέκταση του PSI στους καταθέτες και περισσότερο από το πώς αυτή ελήφθη. Επιλέγοντας να συμπεριλάβουν όλες τις καταθέσεις και όχι μόνο τις μεγάλες, τιμωρώντας έτσι όλα τα τμήματα του πληθυσμού, οι αξιωματούχοι επέλεξαν μια πολύ οπισθοδρομική προσέγγιση που υπονομεύει παράλληλα την παραδοσιακή δομή των προγραμμάτων εξασφάλισης των καταθέσεων ανά τον κόσμο.

H απόφαση για την επιβολή "κουρέματος" στις καταθέσεις των Τραπεζών της Κύπρου, ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 15% σε δύο χρόνια, εκτιμά η Nomura. Ακόμα και αν οι καταθέσεις αντικατασταθούν με μετοχές ή με ομόλογα συνδεδεμένα με φυσικό αέριο, είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστεί η διάθεση των καταθετών για δαπάνες. Παράλληλα, η Ιαπωνική Επενδυτική Τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 12,5% από 10%, θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των Επιχειρήσεων, ιδίων των offshore.

Σε rating watch negative (RWN) τοποθετεί η Fitch τις αξιολογήσεις των Κυπριακών Τραπεζών με αφορμή το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις. Όπως επισημαίνει, θα υπάρξει απόφαση για τα negative watch μετά την απόφαση που θα λάβει η Κυπριακή Βουλή για τα έκτακτα μέτρα. Η αποκρυστάλλωση τέτοιων σημαντικών απωλειών στους καταθέτες θα συνιστά περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default).

"Αν βγει το τζίνι του «κουρέματος» των καταθέσεων από το μπουκάλι στην Κύπρο, θα πυροδοτηθεί μαζική φυγή καταθέσεων", λέει η UBS, ενώ η Citi σημειώνει πως το ευρώ θα μπορούσε να ανακάμψει αν υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την Κύπρο, όμως τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Πάντως, εκτιμά πως όσο παραμένει η αβεβαιότητα για την Ιταλία και την Κύπρο οι αγορές μπορεί να αυξήσουν τα "στοιχήματά" τους για πιο συμβιβαστικές κινήσεις από την ΕΚΤ σε λίγες εβδομάδες.

Η JP Morgan προβλέπει ότι η Κυπριακή Βουλή θα καταψηφίσει την πρόταση για επιβολή εφάπαξ φόρου των καταθέτων με τους ισχύοντες όρους.

Οι Ευρωπαίοι καταθέτες πρόκειται να διαπιστώσουν ότι αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο αφήνοντας τα χρήματά τους σε αδύναμες Τράπεζες υποστηριζόμενες από αδύναμα Κράτη. Η χρηματοδότηση των Τραπεζών στην Περιφέρεια θα γίνει, με λίγα λόγια, χαοτική.

Την ανησυχία του ότι η διάσωση της Κύπρου θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εμπιστοσύνης προς τις Τράπεζες εξέφρασε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, τέως επικεφαλής του Eurogroup.

Η πρόταση για την επιβολή φόρου στις Tραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο δημιουργεί ένα απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη χειρίζεται την κρίση χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, Tim Adams.

Μέχρι και 50% εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκροή των καταθέσεων από τις ξένες Τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο για "κούρεμα", προειδοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.

Όπως μετέδωσε το Stockwatch, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μάριος Αναστασίου, ανέφερε ότι οποιοδήποτε "κούρεμα" στις καταθέσεις ξένων Τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς Τράπεζες διατηρούν εργασίες στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς, ενώ σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου θα βάλουν λουκέτο υποκαταστήματα διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο.

Με αυτά τα δεδομένα διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Χ.Α. που ξεκίνησε με σχετικά ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη και εξελίχθηκε σε μίνι "sell off" μετά από συστημικές πωλήσεις που ανατροφοδοτήθηκαν και από τα "margin calls".

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Jumbo και Folli Follie Group έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ για τον πρώτο, αλλά και για τον FTSE25 τα πράγματα θα ήταν εντυπωσιακά χειρότερα αν δεν υπήρχε και σήμερα ο τίτλος της Coca-Cola.

Ο τίτλος της τελευταίας έκλεισε σε νέα υψηλά 57 μηνών και σε τιμές Ιουνίου 2008, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στα 23,70 ευρώ και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να έχει αναρριχηθεί στα 8,2 δισ ευρώ και να αποτελεί περίπου το 1/4 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (!)

Στα αρνητικά της ημέρας είναι και το γεγονός ότι οι σημερινές επιθετικές πωλήσεις συνοδεύτηκαν από ένα διόλου ευκαταφρόνητο τζίρο, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξοι δείχνουν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, με το discount στο συμβόλαιο του δείκτη να παίρνει εντυπωσιακές διαστάσεις και τις τελευταίες πράξεις να γίνονται πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Το σημερινό -9,69% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 17/12/2012 (-12,6%), ενώ το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών παραπέμπει σε τιμές Ιουλίου 1987 με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/7/1987 (121,79 μονάδες).

Εν τω μεταξύ, τα Ελληνικά ομόλογα καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2012, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες από την διάσωση της Κύπρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η τιμή του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 49,565, σημειώνοντας πτώση κοντά στο 7%.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/764637/ArticleMarketComment.aspx

No comments: