25.3.13

B. Bernanke: Η νομισματική χαλάρωση των αναπτυγμένων χωρών βοηθά την παγκόσμια οικονομία

Τα χαμηλά επιτόκια στις αναπτυγμένες οικονομίες ενισχύουν την παγκόσμια οικονομία και δεν δημιουργούν αντιπερισπασμούς στο εμπόριο μέσω της αποδυνάμωσης των νομισμάτων, δήλωσε σε ομιλία του στο London School of Economics, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ben S. Bernanke.

«Τα οφέλη της νομισματικής διευκόλυνσης στις αναπτυγμένες οικονομίες δεν δημιουργούνται με κανένα τρόπο από αλλαγές στις ισοτιμίες,» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg. «Αντίθετα προέρχονται από την στήριξη για τη συνολική εγχώρια ζήτηση σε κάθε χώρα ή περιοχή,» σημείωσε ο Bernanke.

Ο πρόεδρος της Fed συμπλήρωσε πως οι ανησυχίες των αναδυόμενων οικονομιών για τη χαλαρή νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες χώρες είναι δικαιολογημένες καθώς μία ανατίμηση των νομισμάτων τους μπορεί να υπονομεύσει μία εξαγωγική στρατηγική καθιστώντας παράλληλα τα τραπεζικά τους συστήματα ευάλωτα σε εισροές κεφαλαίων που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, από το ξέσπασμα της κρίσης στα τέλη του 2008, τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, με ορισμένες εξαιρέσεις, δεν έχουν αλλάξει πολύ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1758826

No comments: