13.3.13

Η σκιά της ύφεσης ρίχνει τη στερλίνα


Μεγάλη πτώση έναντι ευρώ-δολαρίου, λόγω των εντεινόμενων φόβων επιβράδυνσης στη Βρετανία

Mετά τα αιφνιδίως αποθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης και της βιομηχανίας στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σημειώθηκε δραστική κάμψη της στερλίνας ως προς το ευρώ και ως προς το δολάριο. Ειδικότερα, χθες η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα διετίας προς το αμερικανικό νόμισμα, φθάνοντας στα 1,4832 δολάρια, αλλά σταδιακά ανέκαμψε στα 1,4902 δολάρια. Ως προς το ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε στις 87,58 πένες, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα τα είχε αγγίξει στις 25 Φεβρουαρίου, στις 88,15 πένες. Αυτό που επηρέασε δραματικά τις αντιδράσεις των επενδυτών χθες στη διεθνή χρηματαγορά είναι το ότι η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης μειώθηκε κατά 1,5%, όταν τον Δεκέμβριο είχε ενισχυθεί κατά 0,9%.
Υφεση Με τα τελευταία δεδομένα ανά χείρας δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι οι οποίοι ανησυχούν μήπως η οικονομία της Βρετανίας περιπέσει και πάλι σε ύφεση. Προς επίρρωση των παραπάνω, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το διάστημα Νοεμβρίου–Ιανουαρίου από 0% σε -0,2%. Eπιπλέον, το έγκριτο ίδρυμα εκτιμά ότι το διάστημα Δεκεμβρίου–Φεβρουαρίου η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,1%. Αναφορικά, τώρα, με τα στοιχεία της μεταποίησης, αυτά δείχνουν συγκριτικά με τον Δεκέμβριο μια μείωση της παραγωγής της 1,5% τον Ιανουάριο, ενώ στην περίπτωση της βιομηχανίας η παραγωγή της τον Ιανουάριο ελαττώθηκε 1,2% εν συγκρίσει με τον Δεκέμβριο. Ενας δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών στη Βρετανία, εξασθένησε στις -6 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις -4 τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οσμπορν, υφίσταται ισχυρές πιέσεις για να εντάξει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 υπήρξε συρρίκνωση της παραγωγής της χώρας, εξ ου και διατυπώνονται έντονες ανησυχίες μήπως εμφανιστεί και πάλι ύφεση. Αυτό θα συμβεί εάν και το τρέχον έτος παρατηρηθεί συρρίκνωση δραστηριότητας. Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «τραγικά» τα τελευταία στοιχεία της μεταποίησης και της βιομηχανία, αλλά ο κ.Οσμπορν, απαντώντας στις επικρίσεις τους, είπε «ότι έχει λάβει μέριμνα να προστατεύσει τους εν λόγω κλάδους». Αναφερόμενος ο υπουργός ειδικά στη μεταποίηση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τις επενδύσεις με φοροαπαλλαγές και με τη βελτιωμένη πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Κίνας και της Ινδίας. Πάντως, ο αναλυτής της Βarclays, Μάικ Ρίγκμπι, υπογράμμισε ότι «συνήθως στη Βρετανία η μεταποίηση λειτουργεί ως προπομπός τού τι θα συμβεί στην οικονομία συνολικότερα».
Βιομηχανία Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, αυτή ελαττώθηκε 1,2% τον πρώτο μήνα του 2013, όταν τον τελευταίο του 2012 είχε αυξηθεί 1,1%. Ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι διεκόπη η παραγωγή σε πετρελαιοπηγή της Βόρειας Θάλασσας. Μείωση στην παραγωγή παρατηρήθηκε και στον κλάδο της εξόρυξης. Eπιπλέον, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε. τον Ιανουάριο περιεστάλη στα 8,195 δισ. στερλίνες από 8,738 δισ. στερλίνες τον Δεκέμβριο. Μείωση είχε και το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στα 3,280 δισ. στερλίνες από 4,169 δισ. στερλίνες τον Δεκέμβριο. Τέλος, η Ενωση Βρετανικών Επιμελητηρίων σχολίασε θετικά τα βελτιωμένα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών, προσθέτοντας ότι χρειάζονται πρόσθετες πρωτοβουλίες τόνωσης του διεθνούς εμπορίου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής στρατηγικής στις εξαγωγές με έμφαση στη χρηματοδότηση του εμπορίου, την προώθηση και την ασφάλισή του, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των βρετανικών επιχειρήσεων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_13/03/2013_514052

No comments: