17.3.13

Ιταλία: Οργισμένος ο Γκρίλο λόγω της στήριξης γερουσιαστών του στον Γκράσο

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων στην απόφαση, δέκα, τουλάχιστον, γερουσιαστών του, να στηρίξουν, χθες το απόγευμα, την εκλογή του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, Πιέτρο Γκράσο, στην προεδρία του Σώματος.

Διαμέσου του ιστολογίου του, ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός, τονίζει ότι «αν κάποιος από τους εκλεγμένους γερουσιαστές μας δεν σεβάστηκε τον κώδικα συμπεριφοράς που έχουμε θεσπίσει, ελπίζω να βγάλει τα πρέποντα συμπεράσματα».

Κάτι που, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, σημαίνει ότι όποιος στήριξε τον πρώην εισαγγελέα κατά της μαφίας, Πιέτρο Γκράσο, σύμφωνα με τον Γκρίλο, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, τάσσεται, επίσης, υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας, κάθε φορά που το κοινοβούλιο πρέπει να εκφράσει την βούλησή του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση, Rai, οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων που εξελέγησαν στην Σικελία, είχαν δηλώσει, ήδη, πριν από την κρίσιμη, χθεσινή ψηφοφορία, ότι «δεν γινόταν να μην στηρίξουν Γκράσο, διότι, διαφορετικά, δεν θα μπορούσαν, πλέον, να αντικρίσουν τους εκλογείς τους».

Αυτό, όμως, που ο Γκρίλο προσπαθεί να καταστήσει, σαφές, είναι ότι η χθεσινή, μερική παροχή στήριξης, πρέπει να εκληφθεί ως μοναδικό γεγονός, που δεν θα έχει καμία συνέχεια. Ότι κάτι τέτοιο, δεν πρέπει, δηλαδή, σε καμία περίπτωση, να επαναληφθεί όταν- όπως μοιάζει πιθανό- ο κεντροαριστερός ηγέτης Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι παρατηρητές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, μετά την κίνηση αυτή, κάποια στελέχη των Πέντε Αστέρων μπορεί να αμφισβητήσουν την γραμμή που έχει ορίσει ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός. Αν δηλαδή, οι προσπάθειες προσέγγισης που καταβάλλει η κεντροαριστερά, έχουν κάποια πιθανότητα επιτυχούς έκβασης.

Οι πρώτες απαντήσεις θα δοθούν από την Τετάρτη, όταν θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1752980

No comments: