22.3.13

Μιχ. Σαρρής: Στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων [το πακέτο μέτρων]

Σε κάποιας μορφής κουρέματος καταθέσων συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λευκωσία.
Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή ότι η φορολόγηση καταθέσεων «είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι» των συνομιλιών των κύπριων πολιτικών αρχηγών, ανύνωμη πηγή την οποία επικαλείται το Κυπριακή Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων φαίνεται να καταλήγει προς διάσωση της Τράπεζας Κύπρου   με συνεισφορά 20 - 25% των καταθετών της, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το κούρεμα καταθέσεων «είναι σίγουρα στο τραπέζι, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί για να δούμε αν ένας φόρος κάποιου είδους στις καταθέσεις θα μπορούσε να συνεισφέρει ώστε να οριστικοποιήσουμε το πακέτο» είχε σημειώσει ο κ. Σαρρής.
Είχε επισημάνει ακόμη πως έχει τεράστια σημασία να εξευρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας, ώστε το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό και να επανέλθουμε, όπως είπε, στην ομαλότητα.
Και ενώ η Ολομέλεια της Βουλής επρόκειται να συνεδριάσει στις 20.00, η συνεδρίαση καθυστερεί, ενώ πληροφορίες που μετέδωσε και το ΑΜΠΕ αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα ακόμη νομοσχέδιο για «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο θα κατατεθεί αύριο Σάββατο.
Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται ήδη προς ψήφιση τα εξής νομοσχέδια για:
  • Εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα.
  • Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
  • Περιορισμό των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξει χάος και να αποφευχθεί τεράστια εκροή καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από το πρωί η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο μελών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου και καταθετών στις κυπριακές τράπεζες.
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων απόψε, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι, ένω η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».
Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακων τραπεζων στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλο δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361.000 καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξεύρεση «μιας συμπεφωνημένης βάσης» τις επόμενες ώρες εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να καταστεί εφικτό να εγκριθούν απόψε «μέσα από μια όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση» τα μέτρα «που θα ικανοποιούν το πλαίσιο και τις προσεγγίσεις που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».
N. Aναστασιάδης: Η Βουλή θα κληθεί να λάβει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις
Ο κύπριος Πρόεδρος, που είχε συνάντηση με την τρόικα, έστειλε νωρίτερα μήνυμα σε δραματικούς τόνους εν όψει της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου μέσω του twitter. «Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί».
«Πιστεύω ότι όλη η πολιτική ηγεσία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μια συμφωνία με την τρόικα, με οδυνηρές πτυχές, αλλά για να αποφύγουμε άτακτη χρεοκοπία» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στο κανάλι Σίγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμησε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, σημειώνοντας πως βλέπει μια αλλαγή κλίματος και στο κοινοβούλιο.
«Είμαστε στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση της ιστορίας μας» συμπλήρωσε.
Ζυμώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/630562

No comments: