14.3.13

ΕΕ: Νέοι όρκοι ανάπτυξης στη Σύνοδο

Η εκτίναξη της ανεργίας και οι επιπτώσεις της λιτότητας θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στην σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες, καθώς οι κοινωνικές, αλλά και οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης είναι πλέον ορατές.

Oι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες τόνισαν την αγάγκη για μια ισορροπημένη πολιτική που θα στηρίζει την ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα προωθεί την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια ώρα ζήτησαν την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μεγάλος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για την Κύπρο.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Ζήτησε στροφή στην ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για μία «χαμένη γενιά», κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο. Παράλληλα, Γαλλία και Ισπανία δηλώνουν ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο, ενώ η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πολιτικό αδιέξοδο λόγω των αντιδράσεων στη λιτότητα (ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Μάριο Μόντι δεν θα παραστεί στη δεύτερη ημέρα της συνόδου καθώς πρέπει να επιστρέψει στη Ρώμη για την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Ιταλία).

Οι αναλυτές δεν περιμένουν μεγάλες ειδήσεις από αυτή τη σύνοδο, πέρα από το Eurogroup που θα διεξαχθεί αύριο στις 17:00 τοπική ώρα με βασικό θέμα το πακέτο στήριξης της Κύπρου. Θεωρούν ότι θα πρόκειται μάλλον για έναν απολογισμό και μία συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης μετά από τρία χρόνια κρίσης. «Δεν είναι κακό να έχουμε μία λίγο βαρετή σύνοδο μετά από τόσο καιρό» δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης στους Financial Times .

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που αποκαλύπτουν οι Financial Times αναφέρει: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα κατάλληλο μίγμα μέτρων για δαπάνες και έσοδα, όπου θα περιλαμβάνονται βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, ειδικότερα για τους νέους, με προτεραιότητα σε επενδύσεις φιλικές προς την ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναφέρει ότι ενώ σέβεται πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι πιθανότητες που προσφέρονται από το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο για την εξισορρόπηση των αναγκών για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες με τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον προληπτικό βραχίονα του ΣΣΑ»

Η συγκεκριμένη φράση για «βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας» φαίνεται πως προβληματίζει ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά καθώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αλλαγή πολιτικής, προς την αναπτυξιακή ρητορική του Φρανσουά Ολάντ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times η τελική διατύπωση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ίσως αλλάξει σημαντικά.


Μέρκελ: Ανάπτυξη και ανεργία στο επίκεντρο της Συνόδου
Η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας, δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην μάχη ενάντια στην ανεργία των νέων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για την Κύπρο, επειδή η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αποστολή της.

"Σήμερα θα μιλήσουμε για τις γενικότερες συνθήκες σχετικά με τους προϋπολογισμούς, την ανάπτυξη και την ανεργία. Αναμένεται ότι θα δοθεί έμφαση στην μάχη ενάντια στην ανεργία των νέων" σημείωσε η κ. Μέρκελ.

"Έχουμε αποφασίσει ένα σύμφωνο ανάπτυξης το καλοκαίρι του περασμένου έτους και τώρα το σύμφωνο αυτό πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Τα λεφτά υπάρχουν, αλλά πρέπει να φτάσουν και στους πολίτες, ώστε οι νέοι της Ευρώπης να βρουν δουλειές" τόνισε.

"Όχι δεν θα μιλήσουμε για την Κύπρο γιατί η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της" υπογράμμισε.


Ρομπέι: Η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο ακόμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη έχει να διανύσει ακόμα αρκετό δρόμο για την εξυγίανση της οικονομίας και την επιστροφή της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

"Παρά τα σημάδια ότι τα χειρότερα από την κρίση έχουν περάσει και τα μικρά φωτεινά σημεία, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές για την ανάπτυξη, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να εξυγιάνουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την κοινωνική πρόνοια σε όλη την ευρωζώνη" ανέφερε ο κ. Ρομπέι.

"Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονική καθυστέρηση. Μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος προτού μεταφραστεί σε περισσότερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση" σημείωσε ο κ. Ρομπέι.


Ρεν: Θέλουμε ανάπτυξη και προσαρμογή
Την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει την στάση της Κομισιόν για μια πολιτική που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μαζί με συνεπή δημοσιονομική προσαρμογή, εξέφρασε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

"Δεν υπάρχει πραγματική αντίφαση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης και την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών" ανέφερε ο κ. Ρεν.

"Πρέπει να έχουμε και τους δύο αυτούς στόχους κατά νου και αυτό είναι που θα κάνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" πρόσθεσε.


Φινλανδία: Συμμετοχή ΔΝΤ στην Κύπρο
Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πακέτο στήριξης για την Κύπρο, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίργκι Καταϊνεν, λίγο πριν τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Βarroso: Ζητά συνέχεια μεταρρυθμιστικής προσπάθειας
Tα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ζητώντας τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραμματίζει το ρόλο της στην προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή αλλαγών που θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και θα στηρίξουν την βιώσιμη ανάπτυξη" ανέφερε ο κ. Barroso.

"Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια στην κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα, ειδικότερα, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας" πρόσθεσε.


Αναστασιάδης (Κύπρος): Στόχος να κλείσουμε γρήγορα συμφωνία
O στόχος είναι να φτάσουμε το γρηγορότερο δυνατό σε μια συμφωνία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/763750/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: