24.3.13

Συρία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Μόαζ Αλχάτιμπ παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, ο οποίος αναγνωρίζεται από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού.
«Ανακοινώνω την παραίτησή μου από τον Εθνικό Συνασπισμό ώστε να μπορέσω να εργαστώ με ελευθερία την οποία δεν μπορώ να έχω στους κόλπους ενός επίσημου θεσμού», αναφέρει ο Αλχάτιμπ σε ανακοίνωση την οποία ανήρτησε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλχάτιμπ έρχεται μερικές ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου εκλογή ενός πρωθυπουργού αρμόδιου για τη διοίκηση στη Συρία των εδαφών που ελέγχονται από τους αντάρτες, του Γάσαν Χίτο, και σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
«Στη διάρκεια αυτών των δύο τελευταίων ετών, μας κατέσφαξε με άνευ προηγουμένου βαναυσότητα ένα καθεστώς ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε», σημειώνει ο Αλχάτιμπ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Όλες οι καταστροφές των συριακών υποδομών, η κράτηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η αναγκαστική εξορία εκατοντάδων χιλιάδων άλλων (...) δεν ήταν αρκετές ώστε η διεθνής κοινότητα να πάρει μια απόφαση για να επιτρέψει στο λαό να αμυνθεί».
Ο Αλχάτιμπ παραιτήθηκε τέσσερις μήνες αφότου επελέγη επικεφαλής αυτού του οργάνου που σχηματίστηκε στην Ντόχα υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, η οποία είχε καλέσει τους αντιπάλους του καθεστώτος της Δαμασκού να ενωθούν.

http://www.naftemporiki.gr/story/630979

No comments: