8.3.13

Καλύτερα να πάτε σε σουηδική τράπεζα

Συμβουλή από τον... επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας προς επαγγελματία που ζητούσε δάνειο
Σε σουηδική τράπεζα εντός βρετανικής επικράτειας παρέπεμψε Βρετανό πολίτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Μέρβιν Κινγκ, απαντώντας με προφανή συμπάθεια σε επιστολή με την οποία ο εν λόγω Βρετανός ζητούσε μάταια δάνειο για την αντικατάσταση του φορτηγού του. «Κατανοώ πλήρως πόσο εξοργιστική πρέπει να ήταν η συμπεριφορά των τραπεζών που περιγράφετε» απαντά με περισσή κατανόηση ο κ. Κινγκ, ενώ εκφράζει τη λύπη του «για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην προσπάθειά σας να αντικαταστήσετε το φορτηγό σας». Και σαν να ομολογεί σιωπηρώς την αδυναμία των βρετανικών τραπεζών να δανειοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, ο σερ Μέρβιν Κινγκ συνιστά στον Βρετανό μεταφορέα τη σουηδική τράπεζα Handelsbanken.
Την ιδιάζουσα ιστορία αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BBC που αφηγείται πώς ο Βρετανός Μάικ Μπένσον αποφάσισε να αποτανθεί στην κορυφή της τραπεζικής ιεραρχίας, στον πρόεδρο της Τράπεζας της Αγγλίας αυτοπροσώπως. Ο λόγος ήταν η άρνηση της Bank of Scotland (BOS), με την οποία συνεργαζόταν, να του χορηγήσει δάνειο ύψους 10.000 στερλινών για την αγορά ενός νέου φορτηγού και συγκεκριμένα του Ford Transit αξίας 17.000 στερλινών. Το επιχείρημα της BOS ήταν πως δεν διαθέτει επαρκή περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πουληθούν σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου.
Το οξύμωρο στην αντίδραση της τράπεζας ήταν πως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας στον επίδοξο δανειολήπτη να του παρέχει σύμβουλο επιχειρήσεων αλλά εντελώς δωρεάν. Σχολιάζοντας στο BBC, ο 65χρονος Μπένσον χαρακτήρισε «γλυκιά και πατροναριστική» την πρόταση της τράπεζας και δεν έκρυψε την έκπληξή του για το ότι ήθελαν «να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάποιον αυτής της ηλικίας που κινείται στην αγορά τόσα χρόνια». Η περίπτωσή του σκιαγραφεί, πάντως, την κατάσταση των βρετανικών τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και ιδιώτες μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2012 κατά 2,4 δισ. στερλίνες. Ειδικότερα, ο τραπεζικός όμιλος Lloyds στον οποίο ανήκει η Bank of Scotland μείωσε τον δανεισμό του περισσότερο από κάθε άλλη τράπεζα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_08/03/2013_513520

No comments: