19.3.13

Η Ρωσία μπορεί να "εκδικηθεί" για την Κύπρο-CNBC

Η Γερμανία μπορεί να δηλώνει ότι δεν ευθύνεται για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, αλλά αναλυτές σχολιάζουν στο CNBC ότι η Ρωσία μπορεί να «εκδικηθεί» για την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επενδύσει και καταθέσει στο νησί, στερώντας από την Γερμανία την παροχή ενέργειας.

Οι Ρώσοι ηγέτες έχουν ήδη καταδικάσει την πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, με τον Πρόεδρο Vladimir Putin να την αποκαλεί «άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη» και τον πρωθυπουργό Dimitry Medvedev να δηλώνει ότι «ειλικρινά μοιάζει με κατάσχεση ξένων χρημάτων.»

Ο Steve Keen, καθηγητής Οικονομίας στο University of Western Sydney, σχολίασε στο CNBC ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «εκδικηθεί» για την επίθεση εναντίον των πολιτών και των χρημάτων της.

«Αν μπουν στο στόχαστρο οι Ρώσοι, ο Πρόεδρος Putin που έχει την φήμη του «ισχυρού άνδρα» γιατί να μην αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Γερμανία;… Αν θέλεις να επιτεθείς στο ξέπλυμα χρήματος, δεν πρέπει να δημιουργείς παράπλευρες απώλειες στους απλούς Κύπριους πολίτες για χάρη της εκστρατείας εναντίον των Ρώσων ολιγαρχών. Καλύτερα να κηρύξεις εκστρατεία καταπολέμησης, αντί να το κάνεις ύπουλα,» δήλωσε.

«Πρόκειται για εκρηκτική πολιτική κατάσταση,» σχολιάζει ο Nick Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy στο CNBC. "Είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει ποτέ να πατηθεί. Αυτή η συμφωνία διάσωσης έχει παντού επάνω της τα αποτυπώματα της Γερμανίας.» 
 

Ο Steve Keen προσθέτει ότι με την πρόταση για το «κούρεμα» οι υπεύθυνοι «τινάζουν τα μυαλά του καπιταλισμού στον αέρα» και θα καταστρέψουν το ευρώ και την ιδέα του νομισματικού συστήματος. «Αν καταστρέψεις την εμπιστοσύνη των καταθετών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καταστρέφεις το αίμα στις φλέβες του καπιταλισμού.»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764638/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: