16.3.13

El-Erian: Επικίνδυνα φάρμακα χορηγεί η Fed

Τα προγράμματα QE της Fed έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες από το Μεξικό ως την Ιαπωνία να ακολουθήσουν νομισματικές πολιτικές χαλάρωσης, δήλωσε την Παρασκευή ο El – Erian της PIMCO.

Το τεχνητά χαμηλό επιτόκιο της Fed έχει δημιουργήσει ανοδικές πιέσεις σε διάφορα νομίσματα, απειλώντας να διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των κρατών τους, ανέφερε ο El – Erian σε ομιλία που έδωσε στην Καλιφόρνια.

"Τελικά αναγκάζονται, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κορέα, η Ιαπωνία να κάνουν το ίδιο πράγμα με τη Fed" υποστήριξε ο El – Erian.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει κρατήσει τα βασικά της επιτόκια κοντά στο μηδέν από το Δεκέμβριο του 2008 και έχει εμπλακεί σε ένα τρίτο γύρο αγοράς ομολόγων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα, η Fed έχει γίνει ο "καλύτερος φίλος" όσων επενδύουν σε μετοχές και "ρυθμιστής των τιμών" στις αγορές, ανέφερε ο El – Erian.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, πραγματοποίησε «στροφή» το 2010 και άρχισε να χρησιμοποιεί "ατελή εργαλεία".
Ο Εl - Erian συνέκρινε την προσέγγιση του Bernanke με αυτήν μιας φαρμακευτικής που χρησιμοποιεί φάρμακα που δεν έχουν ελεγχθεί.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764118/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: