19.3.13

Eurogroup: Χαλάρωση των όρων για Κύπρο

Το «πράσινο φως» για τη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ έδωσε απόψε το Εurogroup στην κυπριακή κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο. Ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή για τις καταθέσεις άνω των 100.000, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο των 5,8 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επεσήμαναν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη, τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης.
Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. «Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες.»
«Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ», αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ και καλούν τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα λάβει η κυπριακή πλευρά και συγκεκριμένα στην αυριανή κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το κούρεμα. Η ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο στις 18:00.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.
«Η συμφωνία αφορά έκτακτο, μη επαναλαμβανόμενο τέλος»
Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ανέφερε πως η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις, προσθέτοντας πως θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.
Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο, η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/628361

No comments: