22.3.13

Moody΄s: Τι λέει για το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης

Το νέο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για παροχή ρευστότητας στις πόλεις και στις επαρχίες που έχουν πρόβλημα, μπορεί να αμβλύνει τις δημοσιονομικές πιέσεις, αλλά δεν τις αντισταθμίζει, σχολιάζει η Moody’s.

Στην νέα του έκθεση, ο οίκος αναφέρει ότι η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα ανάκαμψης ως απάντηση στις αυξανόμενες δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές πόλεις και επαρχίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι πόλεις και οι επαρχίες που έχουν πρόβλημα έχουν δικαίωμα να λάβουν στήριξη ρευστότητας, με αντάλλαγμα την τήρηση ενός πολυετούς προγράμματος ανάκαμψης. Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει στόχο να αμβλύνει την κόπωση της ανάκαμψης και να ενισχύσει την εποπτεία των πιο αδύναμων πόλεων και επαρχιών.

«Αν και αυτό το νέο σχέδιο συμπληρώνει ένα ήδη υποστηρικτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ισχυρά μέτρα προστασίας για τους πιστωτές, έχει περιορισμούς και δεν θα αποτρέψει απαραίτητα μια επιδείνωση του πιστωτικού προφίλ αυτών των οντοτήτων», σύμφωνα με τον αναλυτή της Moody’s, Francesco Soldi.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου είναι:

-στήριξη χωρίς επιτόκια, η οποία, ωστόσο, είναι περιορισμένη και χορηγείται υπό όρους
-αυστηροί στόχοι ανάκαμψης για μια μακρά περίοδο, που συμπεριλαμβάνουν τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τις αυξήσεις φόρων και την εκλογίκευση των δαπανών
-στενή εποπτεία και όροι που περιορίζουν τον ηθικό κίνδυνο, αλλά δεν διασφαλίζουν την επιτυχία της δημοσιονομικής ανάκαμψης.

Έτσι, η αξιοπιστία των σχεδίων ανάκαμψης που παρουσιάζουν οι πόλεις και οι επαρχίες που αιτούνται ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και η εκτέλεση αυτών θα είναι κρίσιμης σημασίας, σχολιάζει η Moody’s. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765418/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: