25.3.13

Οpen Europe: Πολύ κακή η συμφωνία για τη Λευκωσία

Την έντονη αντίθεσή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο στο Eurogroup της Κυριακής εκφράζει το γνωστό think tank (δεξαμενή σκέψης), Οpen Europe.
Κατά το Οpen Europe, η συμφωνία της Κύπρου μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, σηματοδοτώντας στον αντίποδα μια άκρως αρνητική εξέλιξη.
Σύμφωνα με το γνωστό think tank, μετά τα όσα αποφασίστηκαν για τη Λευκωσία, το κυπριακό ΑΕΠ απειλείται με πραγματική κατάρρευση, ενώ παράλληλα οι ασφυκτικοί έλεγχοι στη διακίνηση των κεφαλαίων θα βάλουν φρένο στην ομαλή λειτουργία της κυπριακής οικονομίας.
"Με το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ το κυπριακό χρέος θα σκαρφαλώσει στο 140% του ΑΕΠ", προειδοποιεί...
"Τα ποσά που θα λάβει από την Ευρωζώνη η Λευκωσία θα οδηγήσουν σε δυσθεώρητα ύψη το κυπριακό χρέος, καθιστώντας το σταδιακά μη βιώσιμο. Η αυστηρή λιτότητα θα εκτινάξει στα ύψη την ανεργία στη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κοινωνική έκρηξη", σχολιάζουν οι αναλυτές του Οpen Europe και προειδοποιούν: Η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει να καταστεί μια οικονομία - ζόμπι, πλήρως εξαρτημένη από την Ευρωζώνη και χωρίς πολλές ελπίδες για ανάπτυξη...
Και προσθέτει το think tank: Η επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο αναδεικνύει και κάτι ακόμη, επίσης πολύ σοβαρό: Για μια ακόμη φορά, οι διαπραγματεύσεις δεν συνοδεύθηκαν από καμία δημοκρατική διαδικασία...


http://www.bankingnews.gr/%CE%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/item/84173-%CE%BFpen-europe-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9-%CE%BC%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B5%CF%80-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85 

Κακή συμφωνία για την Κύπρο και τον κυπριακό πληθυσμό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και τρόικα γνωστή βρετανική δεξαμενή σκέψης.

Οι αναλυτές του Open Europe, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, εκτιμούν ότι είναι πιθανή η κατάρρευση του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Το μεγάλο δάνειο από την ευρωζώνη θα αυξήσει σε μη-βιώσιμα επίπεδα το χρέος της χώρας, ενώ η λιτότητα που θα το συνοδεύει να αυξήσει την ανεργία και θα προκαλέσει κοινωνική ένταση.

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η Κύπρος να γίνει μια οικονομία ζόμπι – εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση της ευρωζώνης και της κεντρικής τράπεζας, με λίγες ελπίδες ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Open Europe.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κύπρος θα παραμείνει στην άκρη της ευρωζώνης, ενώ αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των μελών της, την ώρα που η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι πια αποφασισμένοι να προσεγγίζουν με πιο ριζοσπαστικό τρόπο την κρίση.

Συγκεκριμένα για τη σημασία της συμφωνίας για την Ευρώπη το Open Europe επισημαίνει ότι «για ακόμα μία φορά παρακάμφθηκε η δημοκρατική διαδικασία για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία».

Επισημαίνεται παράλληλα η αλλαγή στη στάση της Γερμανίας και της ΕΚΤ, με την πρώτη να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνει για διασώσεις χωρίς συμμετοχή της χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα και τη δεύτερη να ενδύεται έναν πολιτικό ρόλο πιέζοντας προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τίθεται επίσης το ερώτημα κατά πόσο επίκειται διάλυση του σχήματος της τρόικα, καθώς υπήρξαν αυτή την εβδομάδα αναφορές για τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσο για την Κύπρο, το βρετανικό ινστιτούτο προβλέπει πολιτική αναταραχή και σημαντική αύξηση της ανεργίας, πιθανή κατάρρευση του επιπέδου διαβίωσης και της ευρύτερης οικονομίας και ενδεχόμενη δυσκολία στην άρση των περιορισμών της κίνηση κεφαλαίων.

Τέλος, το Open Europe εκτιμά ότι λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κυπριακού ΑΕΠ το χρέος της χώρας δε θα είναι βιώσιμο όπως υπολογίζεται. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι με τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ το κυπριακό χρέος θα ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ. Μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, θα ανεβάσει το χρέος στο 148% επί του ΑΕΠ.

Στα θετικά το Open Europe περιλαμβάνει το γεγονός ότι υπήρξε έστω αυτή η συμφωνία, ότι προκύπτει μείωση στο επίπεδο ηθικού κινδύνου με την προστασία των μικροκαταθετών και ότι αποκαθίσταται η πιστωτική τάξη με το bail in ομολογιούχων και μετόχων.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765933/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: